Cum se acordă corect primul ajutor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salvatorul trebuie să ia măsuri de siguranţă, să evalueze starea victimei şi să sune la numărul de telefon 112. Până la sfârşitul lunii aprilie, Crucea Roşie organizează cursuri de prim ajutor gratuite. Din luna mai, aceste cursuri se vor face contra sumei de 100 de lei.

Potrivit Legii nr. 95/2006, martorii unui accident nu au dreptul să intervină, deoarece, pe de o parte, pot deveni victime, iar pe de altă parte, neavând cunoştinte de acordare a primului ajutor, pot agrava leziunile deja existente. Singura excepţie prevăzută de lege constă în intervenţia pentru evitarea unui pericol iminent care ar putea duce la decesul victimei. De exemplu, se poate interveni pentru scoaterea unei persoane dintr-o maşină implicată într-un accident, în condiţiile în care există pericol de incendiu. În prezent însă, oamenii obişnuiţi pot urma cursuri unde învaţă paşii esenţiali pentru acordarea primului ajutor.

Luarea măsurilor de siguranţă, esenţială

Potrivit informaţiilor de pe siteul Crucii Roşii, persoana care doreşte să acorde ajutor trebuie, mai întâi, să se asigure că viaţa nu îi este pusă în pericol. Potenţialele pericole pot surveni în cazul unui accident rutier, al unui incendiu sau al unei electrocutări. În ceea ce priveşte accidentele, se recomandă atenţie la traversarea şoselei şi la eventualele cabluri desprinse care pot favoriza electrocutarea. De asemenea, purtarea vestei reflectorizante este obligatorie, deoarece în acest mod persoana care acordă ajutor poate fi reperată de participanţii la trafic de la o distanţă de cel puţin 50 de metri.

Eventualele hemoragii trebuie oprite

După luarea măsurilor de siguranţă, al doilea pas esenţial în acordarea primului ajutor constă în evaluarea stării de sănătate a victimei. În acest sens, trebuie identificate eventualele hemoragii, fracturi etc. În cazul unui accident de circulaţie, victima nu trebuie mutată, exceptând cazurile în care există un pericol iminent (de exemplu, explozie sau incendiu).

„În primă instanţă, se va încerca menţinerea capului în axul corpului, pentru a evita lezarea coloanei vertebrale. Dacă apare o hemoragie, aceasta poate fi oprită cu ajutorul unor pansamente şi al unei feşi care să le comprime cât mai puternic", explică dr. Bogdan Opriţa, coordonator SMURD Bucureşti. În prezent, folosirea garoului, cum se obişnuia, este interzisă, excepţie făcând folosirea de către persoane care ştiu să recunoască natura sângerării.

Resuscitarea imediată poate fi salvatoare

Primul ajutor este esenţial şi în cazul unui infarct, deoarece poate creşte şansele de supravieţuire ale persoanei în cauză. În astfel de situaţii, în cel mai scurt timp, se recomandă procedura de resuscitare care, potrivit medicilor, dublează şansele de supravieţuire.

Potrivit specialiştilor de la Crucea Roşie, resuscitarea este o combinaţie de compresii toracice (furnizează inimii şi creierului o cantitate foarte mică, dar vitală, de sânge) şi de respiraţie gură la gură (alimentează cu oxigen circulaţia sangvină). Însă studiile realizate de-a lungul timpului arată că respiraţia gură la gură nu este eficientă în cazul persoanelor care suferă un infarct. Acestea pot fi resuscitate numai cu ajutorul compresiei toracice. „Orice persoană poate face compresie toracică apăsând cu putere şi cu mişcări rapide în centrul pieptului victimei", explică profesorul Michael Sayre de la Universitatea din Ohio, SUA.

Arsurile se acoperă cu comprese sterile

Multe accidente se pot petrece şi în gospodărie, iar metodele de prim ajutor care se aplică de obicei nu sunt recomandate (de exemplu, în cazul unei tăieturi se interzice punerea sării pe rană, deoarece favorizează apariţia cicatricelor).

Prin urmare, dacă o persoană din gospodărie se răneşte, oprirea sângerării se face prin aplicarea unei presiuni directe. Dacă sângerarea nu s-a oprit, rana se spală sub jetul de apă rece, pentru a elimina impurităţile. Ulterior, se acoperă cu o compresă sterilă. Pentru a evita infectarea, salvatorul trebuie să se spele bine cu apă şi cu săpun atât înainte, cât şi după acest proces.

Citiţi sâmbătă în „Adevărul Sănătate"

- Dosar: Deprinde arta de a fi în armonie cu tine însuţi!
- Cum ne ajută meditaţia în autocunoaştere şi în păstrarea echilibrului psihic
- Modalităţi şi tehnici de ţinere sub control a durerii şi a bolii fără medicamente
- Reportaj: Când singura şansă la viaţă vine în urma unui transplant
- 5 sfaturi ca să-ţi priască masa de Paşte
- Indicaţii şi contraindicaţii ale cărnii de miel

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite