Cum recunoşti tulburările de alimentaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mâncatul obsesiv, însoţit de sentimentul de vinovăţie, sau dietele prea restrictive sunt semnale de alarmă. Pe parcursul vieţii, aproximativ 3% din populaţie suferă de bulimie şi circa 1% de anorexie nervoasă, potrivit medicilor. 

Standardele nerealiste de frumuseţe promovate pe toate canalele media şi stresul sunt factori care perturbă comportamentul alimentar, mai ales în cazul adolescentelor. Aceasta deoarece dietele restrictive sau mâncatul excesiv pe fond nervos determină în timp tulburări de alimentaţie.

În primă instanţă, acestea nu sunt considerate o problemă, însă în timp îşi pun amprenta negativ asupra stării de sănătate (afectarea danturii, scăderea densităţii osoase, anemia, tulburările menstruaţiei şi, în cazuri extreme, chiar decesul).

Citiţi şi: Nutriţionionistul Şerban Damian: „Nu există diete de slăbit miraculoase“

Cele mai întâlnite tulburări de comportament alimentar sunt anorexia şi bulimia, care apar, de regulă, în perioada adolescenţei sau în jurul vârstei de 30 de ani şi, în proporţie de 85 la sută, afectează femeile.

„În mediul cultural românesc presiunea asupra unei tinere sau adolescente este foarte mare, deoarece aceasta încă nu are stima de sine cristalizată şi astfel se poate transforma uşor într-o victimă a tulburărilor alimentare", explică psihologul Lena Rusti.

Anorexicii practică sportul în exces

În primele stadii, anorexia nu este detectabilă, deoarece bolnavul are o greutate care nu ridică suspiciuni. Însă există câteva gesturi care îi pot trăda boala. Printre acestea se numără cântărirea obsesivă a alimentelor, practicarea în exces a unui sport, ritualuri legate de mâncare (mâncatul la ore fixe, evitarea anumitor alimente, numărarea caloriilor).

Persoana anorexică refuză să ia masa în familie şi devine nervoasă atunci când i se atrage atenţia asupra aspectului fizic. În cazul femeilor, apar dereglări ale menstruaţiei (în unele cazuri, aceasta dispare) şi o stare accentuată de oboseală, de altfel, explicabilă, în condiţiile în care organismul este privat de doza zilnică de vitamine şi de minerale. În general, anorexicul se teme să nu ia în greutate, deşi este subponderal pentru vârsta şi pentru înălţimea sa.

Bulimia, metodă de eliminare a stresului

Bulimia apare atunci când într-un timp relativ scurt se consumă o cantitate mare de alimente. De obicei, acest comportament alimentar, numit şi mâncat compulsiv, este însoţit de un sentiment acut de pierdere a controlului. După festinul culinar însă, bulimicul se simte vinovat şi încearcă să prevină creşterea în greutate. Acesta apelează la diuretice, la medicamente cu efect laxativ sau îşi induce forţat starea de vomă.

În general, o persoană care suferă de bulimie este dificil de diagnosticat, deoarece neagă faptul că are probleme de alimentaţie şi pune mâncatul excesiv pe seama stresului. Datele statistice arată că majoritatea persoanelor cu bulimie au cariere de succes şi caută în mâncare un colac de salvare pentru a ieşi din vâltoarea presiunilor zilnice. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite