Cum putem grăbi recuperarea după operaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orice intervenţie chirurgicală ne slăbeşte organismul, dar există câteva măsuri care ne ajută să ne punem pe picioare mai rapid. Cu cât intervenţia este mai complexă şi inciziile sunt mai mari, cu atât convalescenţa va fi mai lungă.

Timpul de recuperare după o intervenţie chirurgicală depinde foarte mult de afecţiunea de care am suferit şi de complexitatea operaţiei. De exemplu, în cazul chirurgiei laparoscopice, care se realizează prin incizii de mici dimensiuni, disconfortul pacientului este minim, iar acesta se pune rapid pe picioare.

„În condiţiile respectării indicaţiilor operatorii şi ale unei tehnici corecte, chirurgia laparoscopică oferă avantaje clare: acuze dureroase reduse, mobilizarea precoce postoperatorie, durată redusă de spitalizare şi reintegrare rapidă în muncă", precizează medicul primar chirurg Bogdan Sandolache de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Respectaţi indicaţiile medicilor!

În situaţia unei intervenţii mai ample, în care timpul de recuperare este mai lung, noi putem scurta acest interval respectând sfaturile medicilor şi luând câteva măsuri pentru întărirea organismului. În cazul unor persoane poate fi necesar repausul la pat timp de mai multe zile, în cazul altora, la scurt timp după intervenţie se recomandă ridicarea din pat şi exerciţiile de fizioterapie în vederea punerii în mişcare a musculaturii şi a articulaţiilor. De aceea, este foarte important ca, în primul rând, să luăm în considerare sfaturile chirurgului şi ale medicilor care ne au în evidenţă.

Una dintre principalele preocupări după o operaţie este schimbarea pansamentelor în vederea prevenirii infecţiilor la locul inciziei. „Pansamentul va fi schimbat periodic pe o perioadă de 7-14 zile, în general până la suprimarea firelor de sutură. Postoperator, pacientul poate simţi un anumit grad de disconfort local, care însă este controlat de medicaţia antiinflamatorie şi antalgică administrată", recomandă medicul primar chirurgie generală şi laparoscopie Victor Radu de la Life Memorial Hospital din Bucureşti pe site-ul său www.drvictorradu.ro. Mulţi dintre noi au tendinţa ca, după o intervenţie chirurgicală, să devină mai puţin activi. Este o atitudine greşită, atrag atenţia medicii. „Cu cât mobilizarea persoanei după operaţie este mai precoce, cu atât recuperarea este mai rapidă", explică medicul chirurg Bogdan Sandolache.

După majoritatea intervenţiilor, medicii recomandă administrarea de medicamente antiinflamatoare, analgezice şi antibiotice pentru prevenirea infecţiilor şi pentru atenuarea disconfortului creat de incizie. Pe lângă acestea, în funcţie de gravitatea afecţiunii şi de complexitatea operaţiei suferite, se mai pot recomanda tratamente cu vitamine pentru susţinerea imunităţii.

Vitamine, doar în anumite situaţii

În situaţia unei intervenţii comune, cum este operaţia de extragere a apendicelui sau cea de hernie de disc, nu sunt indicate medicamente de sinteză postoperator. „Tot ceea ce înseamnă medicament de sinteză, inclusiv complexele vitaminice de sinteză este bine să se administreze doar în cazurile grave, în care organismul este foarte slăbit. Dacă intervenţia a fost una simplă, recuperarea este grăbită printr-o alimentaţie diversificată şi echilibrată. Proteinele animale şi vegetale şi vitaminele din fructele şi din legumele de sezon sunt esenţiale", subliniază medicul Bogdan Sandolache.

Atenţie în cazul imobilizării la pat pe termen lung!

Persoanele care au suferit intervenţii chirurgicale complexe ce le imobilizează la pat timp îndelungat nu ar trebui să ia complexe vitaminice. Sau, dacă le iau, se recomandă o atenţie deosebită în ceea ce priveşte alimentaţia acestor persoane. „Curele cu vitamine de sinteză cresc pofta de mâncare, iar supraalimentarea duce la îngrăşare, deloc benefică pentru persoanele imbolizate la pat pe durate mari de timp", explică medicul Bogdan Sandolache.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite