Cum putem gestiona stresul cât mai simplu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Faceţi sport de cel puţin trei ori pe  săptămână pentru a combate stresul
Faceţi sport de cel puţin trei ori pe săptămână pentru a combate stresul

Identificarea sursei stresului, evitarea anticipărilor negative şi activitatea fizică ajută la eliminarea tensiunii. Menţinerea sub control a stresului joacă un rol important în prevenirea îmbolnăvirii. Se apreciază că peste 80 la sută din îmbolnăviri apar pe fondul stresului.

Inevitabil, stresul reprezintă o parte integrantă din viaţa fiecăruia dintre noi şi, de aceea, este foarte important să ştim cum să-l gestionăm. Aceasta cu atât mai mult cu cât, în timpul verii, căldura reprezintă o altă cauză de stres. Dacă nu este ţinut sub control, stresul ne poate pune sănătatea în pericol, ne atenţionează medicii. Pe site-ul Institutului American de Stres există o listă cu 50 de probleme de sănătate cauzate de stres.

Printre ele se numără bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale, o serie de afecţiuni digestive (de exemplu, sindromul de intestin iritabil), depresia, insomnia, pierderile de memorie etc. În principiu, prin managementul stresului ar trebui să avem abilitatea de a face faţă oricărei situaţii. "Însă trebuie să conştientizăm faptul că putem avea control asupra unui lucru doar în momentul în care ştim să ne poziţionăm în raport cu el. Aceasta deoarece sunt lucruri care pot fi controlate, iar altele nu (de exemplu, traficul)", explică psihologul Bogdana Bursuc de la Mind Institute din Bucureşti.

Identificaţi factorul stresant!

Potrivit psihologilor, stresul poate fi controlat, însă numai cu condiţia să se cunoască sursa care l-a generat. Prin urmare, managementul eficient al stresului ar trebui să înceapă cu identificarea factorilor stresanţi reali. În acest sens, se recomandă ţinerea unui aşa-numit „jurnal de stres"  în care să fie notate toate momentele care au generat stări de anxietate.

După două-trei săptămâni, se va face o trecere în revistă a notiţelor, pentru a observa ce tip de activităţi au generat cel mai frecvent tensiune. Specialiştii în managementul stresului spun că la fel de importantă este şi trecerea în revistă a modului în care persoana respectivă s-a raportat la agentul stresant. De exemplu, în perioadele în care volumul de muncă este mare, unele persoane obişnuiesc să fumeze mult sau să consume dulciuri în exces. Astfel de soluţii pot ajuta corpul să facă faţă stresului, însă doar pe moment. În schimb, există modalităţi de combatere eficientă a stresului pe termen lung.

Muzica, de exemplu, este un astfel de mijloc. Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea „California" a arătat că angajaţii unei bănci care ascultau muzică în timpul orelor de program nu s-au mai confruntat cu stări de anxietate. În plus, spre deosebire de colegii care nu ascultau muzică, aveau valorile tensiunii arteriale în limite normale.

Renunţaţi la proiecţiile negative!

Un alt aspect important în menţinerea sub control a stresului este renunţarea la anticipările negative. Potrivit psihologilor, cele mai multe persoane se transformă în propria sursă de stres, deoarece obişnuiesc să gândească negativ despre un lucru pe care urmează să-l realizeze.
„Unele persoane stresate consideră că atunci când se gândesc la cea mai rea variantă posibilă, sunt mai pregătite şi se simt mai în siguranţă. De fapt, obişnuindu-se să se gândească mereu la variantele negative, acele persoane încep să se transpună în situaţiile respective şi să se îngrijoreze pentru ele. Rezultatul este că ajung să se consume pentru probleme care nici nu există şi nu îşi dau voie să se bucure", explică Lena Rusti.

Activitate fizică, de trei ori pe săptămână

Studiile realizate de-a lungul anilor au scos la iveală faptul că sportul reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de menţinere sub control a stresului. Explicaţia este că, în timpul efortului fizic, în corp se eliberează endorfine, recunoscute pentru calitatea de a întreţine starea de bine. Implicit, stările de nelinişte sunt diminuate considerabil. De asemenea, endorfinele acţionează şi asupra sistemului cardiovascular, protejându-l.

50 de probleme de sănătate sunt generate de stres, potrivit Institutului American de Stres.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite