Cum putem deveni donatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sângele, celulele stem sau, în unele situaţii, organele pe care le donăm salvează vieţile unor persoane cu boli grave. În România, donarea este un act benevol, care se recompensează cu un set de analize gratuite, reducere la transportul în comun şi cu bonuri de masă.

La o priză obişnuită, donatorului i se iau 450 ml de sânge, cantitate care nu presupune niciun fel de risc pentru el, organismul având mereu în rezervă aproximativ 300-400 ml de sânge şi capacitatea de a reface rapid sângele donat.

„Pot dona doar persoanele sănătoase, cu vârste între 18 şi 60 de ani, cu o greutate de peste 50 kg. Este foarte important ca donatorul să nu aibă diabet sau afecţiuni cardiovasculare, putând da sânge doar persoanele care au o tensiune normală sau o hipertensiune uşoară (până în 18 mm/Hg).

Persoana respectivă trebuie să nu fi suferit niciodată de hepatită, de sifilis sau de TBC. Nu pot dona persoanele care au suferit un tratament stomatologic în ultimele şase luni, cele care au avut contacte sexuale neprotejate sau care au avut mai mulţi parteneri sexuali în ultima jumătate de an", precizează medicul Doina Goşa, şeful Compartimentului de Colectări din Cadrul Institutului de Hematologie Bucureşti.

Celulele stem, necesare în caz de cancer

Începând de anul trecut, cei care vor se pot înscrie în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Până în prezent, în acest registru sunt înscrise peste 750 de persoane. Mai puţin de 30 la sută din bolnavii care au nevoie de un transplant cu astfel de celule stem găsesc donatori compatibili în familie. Principala indicaţie a acestei terapii o reprezintă formele de cancer sanguin cu evoluţie rapidă, specifice mai ales copiilor şi adolescenţilor.

Celulele stem hematopoietice se prelevează din sângele periferic (în 90 la sută din cazuri) sau din măduva osoasă hematogenă (în oasele mari, unde se formează componentele sanguine). Donarea care se face din sângele periferic nu necesită nicio tehnică chirurgicală şi nici internare. Însă cu cinci zile înainte, donatorul trebuie să primească injecţii subcutanate cu un medicament numit Filgrastim, care favorizează migrarea celulelor stem din măduva osoasă în sângele periferic.

În ziua donării, persoana este conectată la o maşină de afereză (separator de celule). Aceasta separă şi opreşte celulele stem, restul sângelui fiind reintrodus donatorului.

Donarea de măduvă necesită chirurgie

În cazul donării de măduvă osoasă, celulele stem hematopoietice se prelevează din osul mare al bazinului, cu ace speciale, sub anestezie generală. Măduva donatorului se reface complet în 4-6 săptămâni. Pentru a putea dona celule stem, trebuie mai întâi să ne înscriem în Registru şi să facem o serie de analize medicale.

„În urma acestora, se stabileşte şi tipul de compatibilitate, care se înscrie în registru sub forma unui număr, similar CNP-ului. Când avem un pacient care are nevoie de transplant de celule stem hematopoietice, consultăm registrul pentru a vedea ce donatori compatibili există, îi sunăm, retestăm donatorul şi abia atunci facem prelevarea", explică medicul primar hematolog Zsofia Varady de la Institutul Clinic Fundeni.

Teste gratuite

Printre analizele gratuite efectuate înaintea donării, fie ea de sânge, de celule stem, de spermă sau de ovule, se numără hemograma, VSH-ul, toate analizele de biochimie, antigenul anti-HVB, anti-HVC, testul HIV şi, în unele cazuri, se face şi electrocardiograma.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite