Cum ne protejăm ochii de infecţii la piscină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a ne feri de conjunctivita de bazin, ar trebui să purtăm ochelari de înot sau, cel puţin, să clătim bine ochii cu apă după baie şi să evităm să împrumutăm prosopul. În acest sezon, când luăm cu asalt piscinele şi lacurile, infecţiile oculare sunt mai frecvente decât oricând. Însă este important să nu le tratăm la întâmplare.

Conjunctivita de bazin este atât de contagioasă încât este suficient ca o singură persoană infectată să facă baie în piscină pentru ca toţi ceilalţi care vor intra în apă ulterior să se contamineze. Conjunctivita este inflamaţia conjunctivei, membrana transparentă care acoperă interiorul pleoapelor şi partea albă a globului ocular. Ea se manifestă prin înroşirea ochilor, prin inflamarea pleoapelor, senzaţie de nisip în ochi şi de mâncărime şi prin secreţii apoase sau, în funcţie de microbul care a cauzat-o, purulentă.

Context favorabil multiplicării microbilor

Motivul pentru care conjunctivita are o frecvenţă mai mare vara este acela că temperaturile ridicate favorizează înmulţirea germenilor vinovaţi de apariţia ei. Aceştia pot fi bacterii, virusuri, ciuperci şi paraziţi. Însă nu doar microbii cauzează conjunctivită, ci şi clorul din piscine, care irită ochii. În aceste cazuri vorbim de conjunctivită alergică.Cea mai bună cale de a preveni conjunctivita de bazin este, fireşte, să renunţăm la băile în piscine, ştranduri şi lacuri. Dar cum acest lucru este greu de pus în aplicare când temperaturile devin caniculare, ar trebui, cel puţin, să fim atenţi la calitatea apei.

Multe dintre lacuri, mai ales cele din preajma oraşelor mari, sunt improprii scăldatului. De asemenea, surse de contaminare pot fi la fel de bine ştrandurile şi piscinele care nu sunt bine întreţinute. „Ochelarii de apă sunt cea mai bună modalitate de a preveni contaminarea ochilor sau iritarea lor din cauza clorului. În lipsa ochelarilor, ar trebui să clătim ochii din abundenţă cu apă de la robinet/duş imediat cum am ieşit din piscină sau din ştrand", recomandă medicul primar oftalmolog Daniela Şelaru, secretar general al Societăţii Române de Oftalmologie.

Atenţie la condiţiile de Igienă!

Pentru a preveni conjunctivita, mai este indicat să ne spălăm pe mâini cu săpun după baie, pentru a nu ne contamina cu microbi în cazul în care vom atinge ochii, mai recomandă specialistul. De asemenea, ar trebui să evităm să împrumutăm prosopul, căci el se poate contamina uşor. Dacă totuşi aţi contractat conjunctivită, trebuie să consultaţi un oftalmolog pentru a afla ce tip de microb a cauzat infecţia.

Tratamentul se stabileşte doar în funcţie de acesta. „Multe persoane cu conjunctivită merg la farmacie şi cer nişte picături de ochi. Ele sunt însă de mai multe tipuri şi conţin diverse antibiotice, care pot să nu fie eficiente. Procedând astfel, bolnavul nu face decât să-şi prelungească disconfortul, căci infecţia nu va dispărea. Conjunctivita pe care o are poate să nu fie cauzată de bacterii, ci de virusuri sau de ciuperci, aşa încât antibioticele sunt inutile", spune medicul oftalmolog Daniela Şelaru.

Ce facem în caz de conjunctivită

- Evitaţi spălarea feţei cu săpun obişnuit. Există în farmacii un şampon special pentru igiena ochilor, hipoalergenic. El este un adjuvant în tratamentul unor boli oculare, printre care şi conjunctivita de piscină.
- În locul apei de la robinet, folosiţi pentru spălarea ochilor apă fiartă şi răcită, apă distilată sau ser fiziologic.
- Nu apelaţi la comprese cu ceaiuri sau la alte tratamente până când ajungeţi la oftalmolog.
- Feriţi-vă de vânt, de aer condiţionat şi de soare (prin purtarea unor ochelari).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite