Cum ne îmbolnăveşte praful din casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 20% din populaţia lumii prezintă sensibilitate la acarieni, estimează cele mai noi studii.Microorganismele care se găsesc în spaţiile de locuit pot provoca rinită alergică, crize de astm, conjunctivită şi boli de piele, spun specialiştii.

Căldura şi umezeala sunt mediul propice de dezvoltare a acarienilor. De aceea, ei se găsesc cu preponderenţă în praful din case, mai ales acolo unde temperatura este în jur de 25 de grade Celsius. Acarienii sălăşluiesc în special în ţesături precum saltelele, pernele, aşternuturile de pat, covoarele sau mobilierul tapiţat, hrănindu-se cu celulele moarte ale pielii.
 
„Acarienii sunt «păianjeni» microscopici, rude cu scabia (râia), dar care trăiesc în praful din casă, în puf, în pene, dar şi în lâna animalelor. Ei pot pătrunde în piele, sub scuame sau chiar la rădăcina firelor de păr", spune medicul primar dermatolog Anca Zbranca de la Clinica Roderma din Iaşi.

Pot declanşa reacţii alergice

O sursă majoră de alergeni o reprezintă nu acarienii în sine, ci dejecţiile şi resturile acestora, ce se găsesc în praf. Astfel, expunerea prelungită la praful din casă poate provoca sau poate agrava bolile alergice. De aceea, persoanele cu predispoziţie alergică se pot confrunta cu simptome specifice rinitei (strănut, mâncărimi şi secreţii nazale abundente) sau conjunctivitei (usturimi şi mâncărimi oculare sau lăcrimare excesivă). În plus, acarienii pot contribui la declanşarea crizelor astmatice, persoanele cu astm alergic confruntându-se cu probleme respiratorii şi cu tuse mai ales pe timpul nopţii dacă dorm în camere cu umiditate ridicată şi în care nu a fost îndepărtat praful. Specialiştii spun că medicaţia în cazul unei alergii la praf se stabileşte în funcţie de severitatea şi de durata simptomelor. Astfel, se pot recomanda antihistaminice, medicamente sau picături cu corticosteroizi ori imunizarea alergen specifică.

În unele situaţii, acarienii pot duce la apariţia unor boli de piele precum prurigo (o afecţiune ce se manifestă prin apariţia unor băşicuţe la nivelul pielii şi prin mâncărimi intense). De asemenea, aceste microorganisme pot declanşa inflamaţii la nivelul rădăcinii firelor de păr din zona feţei, ducând la apariţia rozaceei. „Dacă se recoltează fire de puf sau scuame de pe zone infectate cu acarieni, aceştia pot fi observaţi la microscop. Persoanele cu astfel de probleme pot urma un tratament cu medicamente antiparazitare. De asemenea, se recomandă şi lapte de corp, creme sau şampoane speciale", mai spune medicul dermatolog Anca Zbranca.

Igienă strictă în dormitor

Persoanele cu predispoziţie alergică trebuie să ia măsuri pentru îndepărtarea acarienilor, mai ales primăvara şi toamna, spun specialiştii. Deoarece în aceste anotimpuri reproducerea lor este mai accelerată. Pentru a reduce numărul episoadelor alergice, trebuie menţinută o igienă strictă în locuinţă şi mai ales în dormitor. Aici este indicat să se renunţe la tapiţerii, la pernele din pene, la covoare, la cărţi şi la perdele, deoarece aceste obiecte menţin praful. De asemenea, lenjeria de pat trebuie spălată săptămânal cu apă fierbinte, praful trebuie şters şi aspirat periodic, iar în încăpere este bine să se menţină o temperatură mai mică de 23 de grade Celsius.

„Acarienii mor la temperaturi extreme. Astfel, se pot folosi aspiratoare cu aburi pentru a aspira toate suprafeţele (covoarele, podelele, pereţii, perdelele şi tapiţeriile). Pernele, carpetele pufoase şi jucăriile de pluş se pot introduce din când în când la congelator sau în lada frigorifică. Este bine ca persoanele cu predispoziţie alergică să folosească lenjerie, perne şi pilote antiacarieni", spune Anca Zbranca.

"Este bine ca persoanele cu predispoziţie alergică să folosească lenjerie, perne şi pilote antiacarieni."
Anca Zbranca medic primar dermatolog

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite