Cum ne afectează tehnologia de azi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Folosirea zilnică a computerului, a laptopului şi a mobilului nu este lipsită de riscuri pentru sănătate. Sindromul „computer vision“ şi sindromul de tunel carpian sunt câteva dintre efectele negative pe care le are folosirea în exces a tehnologiei.

Ore întregi petrecute în faţa calculatorului, butonând telefonul mobil sau citind mesaje pe ecranele de mici dimensiuni precum cele ale iPhone-ului determină o serie de afecţiuni specifice.

O parte dintre aceste tulburări de funcţionare a organismului sunt ignorate de utilizatori şi, adesea, sunt tratate superficial şi doar simptomatic de către medici, fiindcă nu există încă nişte ghiduri care să fixeze standarde de intervenţie.

Vederea are de suferit

În cazul afecţiunilor date de utilizarea excesivă a tehnologiilor moderne, se mizează mai mult pe prevenţie. Un astfel de exemplu este sindromul „computer vision", adică al „vederii de calculator", care include mai multe simptome ce apar în urma folosirii îndelungate a calculatorului. Este vorba despre vedere neclară, oboseală şi uscăciune la nivelul ochilor, iritaţii şi sensibilitate la lumină, dar şi despre confuzie în a distinge culorile. În plus, persoanele cu sindromul „vederii de calculator" pot vedea dublu sau resimţi înceţoşarea vederii.

Toate aceste efecte sunt produse de faptul că lumina ecranului nu este uniformă, iar informaţia pe care ochiul trebuie să o proceseze este mult mai densă decât pe suporturile de hârtie. Prin urmare, vederea este solicitată încontinuu, fiindcă ochiul se află într-un permanent efort de focalizare.

Mecanismele de apărare naturale, precum clipitul şi lacrimile sunt depăşite, de aceea apar simptomele neplăcute după ore în şir de stat în faţa ecranului computerului. La aceste simptome se pot adăuga durerile de cap, de gât, de ceafă şi de spate, ca urmare a contracturilor musculare.

Apar dureri articulare

Utilizarea frecventă a mouse-ului, a laptopului şi tastarea la computer sau la telefonul mobil uzează articulaţiile. De exemplu, poate apărea sindromul de tunel carpian, o afecţiune caracterizată prin dureri apărute la încheietura mâinii, ce iradiază spre oasele degetelor, de-a lungul nervului carpian, situat în partea mediană a mâinii. Dar şi articulaţiile degetelor pot fi afectate, în această situaţie aflându-se persoanele care folosesc excesiv tastatura telefoanelor mobile. Sindromul se numeşte „BlackBerry Thumb" („degetul BlackBerry") şi apare din cauza mişcărilor repetitive care produc răni la nivelul articulaţiilor.

Ridurile de expresie, formate prematur

Persoanele care lucreză mult la calculator şi care folosesc telefoanele mobile pentru a trimite şi a citi mesaje ori pentru a utiliza internetul au riduri de expresie accentuate înainte de vreme. Este vorba despre ridurile verticale dintre sprâncene, apărute din cauza efortului pe care îl fac ochii pentru a citi şi care antrenează şi musculatura feţei.

Se mizează pe prevenţie

Simptomele care apar în cazul tulburărilor date de abuzul de tehnologie pot fi tratate. Însă prevenţia este de preferat. „Purtarea unor ochelari cu dioptrii corecte şi lentile antireflex, pauze în care persoana să privească în depărtare şi folosirea lacrimilor artificiale sunt măsuri care previn afectarea vederii şi durerile de cap", explică medicul oftalmolog Liliana Voinea de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Postura corectă în timpul lucrului la calculator şi limitarea folosirii tehnologiei sunt alte măsuri preventive care duc la evitarea acestor tipuri de afecţiuni.

"Purtarea unor ochelari cu dioptrii corecte şi lentile antireflex sunt măsuri care previn afectarea vederii şi durerile de cap."
Liliana Voinea
oftalmolog, Spitalul Universitar Bucureşti

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite