Cum ne afectează dereglarea ceasului biologic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a ne menţine sănătatea, este bine să ţinem cont  de ritmul intern al organismului
Pentru a ne menţine sănătatea, este bine să ţinem cont de ritmul intern al organismului

Pe termen lung, dezechilibrele bioritmului pot duce la insomnii, la depresie sau la boli de inimă. Specialiştii spun că ceasul intern reglează funcţiile tuturor organelor interne, acesta fiind influenţat atât de factorul genetic, cât şi de mediul în care trăim.

Organismul are un ceas propriu, un ritm intern în funcţie de care îşi canalizează energia către anumite organe. De aceea, între anumite ore, el funcţionează la capacitate mare, iar la un anumit interval de timp trebuie să se odihnească. Specialiştii spun că este bine să încercăm să respectăm acest ritm interior al organismului, deoarece dacă ne abatem de la el în mod repetat, vom fi lipsiţi de vitalitate şi sistemul imunitar va fi mai slăbit.

„Ritmul biologic este influenţat în primul rând de factorul genetic, iar apoi de natură (de ritmul soarelui, al lunii şi al pământului). Iar creierul reglează şi coordonează acest ritm prin hipotalamus şi prin epifiză. Astfel, temperatura aerului, luminozitatea, presiunea atmosferică şi umiditatea au efecte asupra ceasului nostru intern, dar şi modul de alimentaţie, relaţiile interumane şi variaţiile hormonale legate de vârstă", spune Garofiţa Nicolae, medic de familie la Clinica Garomed din Bucureşti.

Poate duce la boli grave

Persoanele cu un stil de viaţă dezorganizat, cum ar fi cele care nu respectă un program de masă sau cele care au o alimentaţie bogată în zaharuri şi în grăsimi animale, cele care nu se odihnesc la timp şi cele care nu dorm suficient, mai ales persoanele care lucrează noaptea, se pot confrunta cu probleme la nivelul întregului organism.

Astfel, un studiu realizat la Universitatea Ebraică din Ierusalim arată că dereglarea ceasului biologic creşte riscul de apariţie a unor boli ce variază de la insomnie până la obezitate, depresie, boli de inimă, diabet şi cancer. Iar acest lucru este pus pe seama faptului că atunci când există un dezechilibru al bioritmului, apar tulburări în activitatea hormonilor şi a enzimelor ce asigură odihna fiziologică, dar şi în a celor implicaţi în procesul metabolic.

„Discrepanţa dintre funcţionarea ceasului biologic şi mediul în care trăim poate duce la diverse probleme, precum tulburări de somn şi de apetit, scăderea randamentului fizic şi intelectual şi la variaţii ale comportamentului emoţional, favorizând instalarea depresiei", mai spune medicul Garofiţa Nicolae.

Respectaţi orarul de masă şi de somn!

Potrivit specialiştilor, pentru a da randament şi pentru a ne simţi plini de vitalitate este bine să ştim când este cel mai indicat să mâncăm, să învăţăm, să ne odihnim sau să dormim. Astfel, trebuie să încercăm să luăm trei mese pe zi, să avem o pauză de odihnă după masa de prânz şi să dormim 7-8 ore pe noapte. Respectarea orelor de somn este foarte importantă, deoarece, în timpul stării de veghe, în organism se acumulează substanţe toxice ce pot fi eliminate doar prin somn. În plus, astfel organismul se reface din punct de vedere fizic şi psihic. Ideal ar fi să mergem la culcare în jurul orei 22-23, pentru a permite secreţia unei cantităţi optime de melatonină, hormon ce reglează ritmul veghe-somn. 

“Mai întâi trebuie să depistăm cauza care a dus la modificarea ritmului biologic şi s-o îndepărtăm, eventual cu ajutorul unui specialist."
Garofiţa Nicolae medic de familie

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite