Cum ne afectează ciuperca piciorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscută şi sub numele de „picior de atlet“, micoza produce iritaţii şi fisuri la nivelul pielii tălpilor crescând riscul de suprainfecţii. Ciuperca piciorului este cea mai frecventă formă de micoză şi afectează mai ales adulţii care poartă încălţăminte închisă ce păstreză umiditatea.

În lipsa tratamentului, micoza se poate extinde la unghii şi poate duce la căderea acestora. Transpiraţia excesivă favorizează înmulţirea fungilor care atacă pielea. În unele cazuri, tulburările circulatorii agravează acest tip de afecţiuni. Micoza piciorului se poate localiza în spaţiul dintre degete, mai ales între degetele patru şi cinci, adică între degetul mic şi următorul. Apar descuamaţii, prurit, dar şi fisuri ale tegumentelor.

Poate macera pielea

Potrivit specialiştilor, această manifestare a micozei prin fisuri ale pielii este forma cea mai severă, fiindcă duce la maceraţia tegumentelor, provocând umezirea şosetelor şi a încălţămintei. Din acest motiv, provoacă jenă în timpul mersului şi, mai mult decât atât, tegumentele lezate pot fi o poartă de intrare a streptococilor în organism.

Generează suprainfecţii

O formă mai rară de manifestare a micozei piciorului constă în apariţia unor vezicule pline cu lichid. Acestea se localizează între degete, dar se pot extinde şi între degete şi spre talpă. Acest tip de micoză evoluează în valuri cu acutizări şi remisiuni, iar infecţia se poate extinde de la întreaga talpă a piciorului şi la nivelul altor zone ale corpului: palme, braţe, trunchi. O complicaţie a acestui tip de micoză veziculoasă constă în suprainfectarea cu bacterii.

Dă picioarelor un miros neplăcut

Simptomele date de ciuperca piciorului sunt diferite în funcţie de fungul care a produs infecţia. „Mirosul urât al transpiraţiei picioarelor, mâncărimea, descuamările tăplii şi pielii dintre degete, precum şi afectarea unghiei, care se poate îngălbeni şi care poate ajunge să se dezlipească sau să cadă, sunt manifestări date de ciuperca piciorului", explică prof. dr. Anca Zbranca, medic dermatolog la Clinica Roderma din Iaşi.

Soluţii recomandate

Tratamentul micozelor se face în funcţie de evoluţie. „Dacă ciuperca afectează numai pielea şi unghiile, tratamentul poate fi local, cu soluţii şi creme antimicotice sau cu comprimate luate pe cale orală, de la zece zile până la patru luni", spune prof. dr. Anca Zbranca. Dacă pielea nu este afectată, ci numai un număr mic de unghii, se poate utiliza soluţia filmogenă (lac de unghii antimicotic) pe o perioadă de circa trei luni, folosit pe unghiile afectate. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite