Cum folosim corect aparatele de aer condiţionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Temperatura din încăpere trebuie să fie cu circa 5 grade Celsius mai scăzută decât cea de afară
Temperatura din încăpere trebuie să fie cu circa 5 grade Celsius mai scăzută decât cea de afară

Pentru a evita apariţia bolilor respiratorii, se recomandă schimbarea periodică a filtrelor aparatului de aer condiţionat şi aerisirea încăperilor. Utilizarea incorectă a aerului condiţionat poate duce la rinită, la astm sau chiar la pneumonie. Iar persoanele cu sistemul imunitar slăbit sunt cele mai vulnerabile.

Timpul îndelungat petrecut într-o cameră în care aerul este răcit cu ajutorul sistemelor de climatizare poate favoriza apariţia unor probleme respiratorii cum ar fi tusea seacă, persistentă, însoţită uneori de un şuierat şi de senzaţia de gât uscat. Problemele pot deveni şi mai serioase dacă încăperea nu este aerisită corespunzător şi mai ales dacă se fumeză în spaţiul respectiv.

„Folosirea necorespunzătoare a aerului condiţionat poate duce la apariţia sau la agravarea unor simptome de tip rinitic (nas înfundat sau rinoree), strănut, durere în gât, senzaţia de nod în gât şi dureri de cap. În plus, o expunere prelungită la aerul rece, dar şi la factori iritanţi precum fumul de ţigară ori noxele din atmosferă favorizează declanşarea bronşitei, astmului bronşic sau chiar a pneumonei", spune medicul primar pneumolog Magda Ciobanu de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta" din Bucureşti.

Problemele cauzate de aerul condiţionat afectează mai ales persoanele cu un sistem imunar slăbit ori pe cele care suferă deja de unele boli de tipul astmului bronşic, bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC) sau rino-sinuzitei cronice.

Filtrele se igienizează periodic

Dacă filtrele aparatelor de aer condiţionat nu sunt curăţate sau schimbate periodic, se poate răspândi în aer bacteria Legionella pneumophila. Acest bacil este responsabil de apariţia legionelozei, o boală ce se manifestă prin dureri de cap, febră scăzută, tuse seacă, diaree, dureri musculare şi abdominale. În cazuri grave, această bacterie poate duce la apariţia penumoniei. „Legioneloza este produsă de un bacil ce trăieşte în apele naturale şi tratate, care ajunge în organismul uman în urma inhalării vaporilor de apă contaminaţi. De exemplu, poate proveni din sistemele de răcire ale aparatelor de aer condiţionat care nu sunt igienizate corespunzător. Boala nu este letală, dar necesită tratament antibiotic specific", mai spune Magda Ciobanu.

Menţineţi o temperatură constantă!

Pentru a preveni îmbolnăvirile, specialiştii spun că trebuie să încercăm să menţinem o temperatură constantă în încăpere, cu circa 5 sau cel mult 10 grade Celsius mai scăzută decât cea de afară, mai ales dacă ieşim des din casă. De asemenea, trebuie să avem grijă ca încăperea să fie aerisită constant, chiar de mai multe ori pe parcursul unei zile, deoarece aparatele de aer condiţionat nu aduc aer proaspăt de afară. Un alt aspect important este că trebuie să evităm să stăm în raza de acţiune a aparatului, deoarece pot apărea contracturi musculare la nivelul spatelui, dureri la nivelul cefei sau alte tipuri de nevralgii.

"Bacteria Legionella poate proveni din sistemele de răcire al aparatelor de aer condiţionat care nu sunt igienizate corespunzător."
Dr. Magda Ciobanu
medic primar pneumolog

Citiţi mâine în „Adevărul Sănătate“

- Dosar: Cât cântăresc adjuvantele în succesul terapeutic
- Cum acţionează „secundarele“ în terapia cancerului, hepatitei C, bolilor reumatismale
- Ce măsuri putem lua pentru a creşte eficienţa medicamentelor
- Reportaj: Bolile rare, şi mai chinuitoare în România
- De ce apar stările de leşin
- Cele mai bune remedii pentru tratarea vânătăilor
- 5 plante care normalizează tensiunea arterială
- Dieta care ne pregăteşte pielea pentru plajă
- Empatia, o calitate pe cale de dispariţie?

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite