Cum să gătim pentru a păstra vitaminele
0Nu înlăturați coaja legumelor și nu le fierbeţi timp îndelungat, pentru a nu-și pierde nutrienții. Legumele, fructele și cerealele conţin vitamine esenţiale, care se pierd însă la temperaturi ridicate şi în urma expunerii îndelungate la lumină.
Vitaminele sunt substanţe organice naturale, necesare organismului pentru împlinirea în condiţii optime a proceselor metabolice esenţiale.
Deoarece majoritatea vitaminelor nu pot fi sintetizate de către organism, acestea se procură din hrană. Există 13 vitamine esenţiale, iar carenţa acestora din corp afectează echilibrul fizic şi psihic, putând duce chiar la avitaminoze dacă este severă.
Vitaminele sunt grupate în două categorii: liposolubile (A, D, E, K şi F), care se dizolvă în grăsimi şi sunt insolubile în apă, şi hidrosolubile (C, cele din complexul B), uşor asimilabile de organism. Acestea din urmă se distrug cel mai uşor în timpul preparării termice.
Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi în nutriţie, precizează că legumele trebuie spălate foarte bine, sub jet de apă rece, apoi tăiate în bucăţele şi puse la fiert cu tot cu coajă (se păstrează mai bine vitaminele).
beţi sucurile naturale imediat după preparare
Fructele, desigur, trebuie consumate cu tot cu coajă. Dacă doriţi să curăţaţi legumele şi fructele de coajă, faceţi acest lucru doar cu puţin timp înainte de prelucrarea termică. Sucul natural trebuie băut imediat după stoarcerea fructelor sau legumelor. Dacă se păstrează mai mult de 30 de minute, acesta se oxidează şi pierde foarte multe substanţe nutritive.
În timpul spălării, crudităţile nu trebuie ţinute prea mult timp în apă, tocmai pentru a-şi păstra vitaminele. Un zarzavat lăsat în apă pentru mai mult de 30 de minute pierde cel puţin un sfert din vitaminele pe care le conţine.
Legumele se păstrează în ambalaje închise la culoare pentru a evita contactul cu lumina naturală, care distruge cu uşurinţă vitamina C.
Nici depozitarea crudităţilor pe termen lung nu este benefică pentru menţinerea vitaminelor. După aprovizionare, legumele şi fructele trebuie consumate foarte repede, depozitarea îndelungată contribuind la deteriorarea vitaminelor. În acelaşi scop, nici laptele sau cerealele nu trebuie expuse la o lumină prea puternică, pentru o perioadă lungă.
Cum se aleg legumele?
Conţinutul de vitamine din legume şi din fructe variază în funcţie de anotimpul în care produsul a fost cultivat sau recoltat, dar şi de condiţiile de depozitare.
Când facem aprovizionarea, trebuie să ţinem seama de aspectul lor (de prospeţimea cojii şi de culoare).
Dacă legumele sau fructele nu sunt proaspete, coaja acestora are o culoare mai închisă decât în mod normal.