Cum poate fi tratată febra musculară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum poate fi tratată febra musculară
Cum poate fi tratată febra musculară

Oricine a suferit măcar o dată în viaţă de pe urma febrei musculare. Cum poate fi combătută explică dr. Elizabeth Quinn, specialist în medicină sportivă.

Febra musculară (sau, în engleză, DOMS – „Delayed Onset Muscle Soreness”) este senzaţia de căldură şi durere apărută în urma unui efort care solicită prea mult anumite grupe musculare. Se manifestă de obicei la 12-48 de ore, după un efort excesiv, prin contracţii dureroase ale grupelor de muşchi suprasolicitaţi sau prin rigiditate musculară.

Aceste simptome apar în special la începutul unui nou program de exerciţii, după o schimbare a activităţii sportive sau după creşterea dramatică în durată sau în intensitate a unui exerciţiu fizic. Durerile musculare reprezintă un răspuns normal la eforturile neobişnuite şi fac parte dintr-un proces de adaptare care duce la o mai mare rezistenţă şi forţă a muşchilor. Aceste dureri musculare nu sunt aceleaşi ca durerile musculare sau oboseala care pot să apară în timpul exercitării efortului - dureri acute produse de rupturile musculare sau de entorse.

Febra musculară apare tardiv, după aproximativ două zile, şi dispare după alte câteva zile. Este rezultatul unor microrupturi sau microfisuri ce apar la nivelul fibrelor musculare în timpul unor suprasolicitări. Exemple de contracţii care produc cel mai frecvent febră musculară sunt mersul pe bicicletă, urcarea sau coborârea scărilor, coborârea de pe munte, ridicarea greutăţilor, genuflexiunile.

Tratamente indicate

Nu există deocamdată nicio modalitate 100% eficientă pentru eliminarea febrei musculare. Până acum câţiva ani, exerciţiile blânde de întindere a muşchilor afectaţi (stretching) erau una dintre metodele recomandate de reducere a durerilor musculare postefort. Însă un studiu realizat de cercetătorii australieni, publicat în 2007, a constatat că întinderile nu au nicio eficienţă. Cel mai bine este ca fiecare să încerce să aplice metodele care i se potrivesc cel mai bine. Oricum febra şi durerile dispar în mod normal după câteva zile, fără niciun tratament special.

Iată câteva sfaturi utile pentru combaterea febrei musculare: gheaţa aplicată local şi duşurile locale reci (pungi cu gheaţă aplicate timp de 15-20 de minute cu pauză de 20 de minute care scad temperatura locală şi inflamarea). Deşi nu există dovezi că ar avea efect, mulţi sportivi continuă să le utilizeze şi susţin că le reduc suferinţa.

Utilizaţi tehnicile de recuperare activă, în special exerciţiile uşoare care cresc fluxul de sânge şi eliminarea toxinelor acumulate (acid lactic, radicali liberi). Acidul lactic este însă eliminat din muşchi rapid - 98% este eliminat complet din muşchii antrenaţi după aproximativ o oră şi jumătate, iar 50% în primele 15 minute -, prea rapid pentru a putea genera febra musculară timp de câteva zile.

Acidul lactic provoacă de fapt oboseala musculară şi nu febra musculară. Se consideră că distrugerea celulelor musculare prin antrenament cât şi stresul oxidativ, provocat de radicalii liberi rezultaţi în timpul efortului, provoacă febra musculară. Odihna -  pentru protejarea musculaturii vătămate.

Masajul uşor al muşchilor afectaţi - unele studii au constatat că masajul a fost eficient în atenuarea febrei musculare cu aproximativ 30%, dar nu are efect asupra funcţiei musculare. Medicamentele antiinflamatoare (aspirină sau ibuprofen) reduc temporar durerea, dar nu cresc viteza de vindecare.

Yoga - unele studii susţin că activităţile de tip yoga pot reduce febra şi durerile musculare. Nu uitaţi să încălziţi complet grupele musculare care urmează să fie suprasolicitate înainte de efort. Urmaţi „Regula lui 10%” –  la începerea unui nou tip de activitate efortul trebuie mărit cu un ritm de maximum 10% pe săptămână. Dacă durerea persistă mai mult de şapte zile sau creşte în intensitate, în ciuda tratamentului, consultaţi medicul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite