Cum ne păstrăm memoria vie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum ne păstrăm memoria vie
Cum ne păstrăm memoria vie

Dieta echilibrată şi activitatea fizică practicată cu regularitate reduc la jumătate riscul de apariţie a demenţei, arată studiile recente. Aceste măsuri trebuie urmate cu stricteţe mai ales de persoanele care suferă de hipertensiune arterială, de diabet şi de cele care fumează, spun specialiştii.

Un studiu recent publicat în „Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane“ arată că persoanele care au o alimentaţie sănătoasă şi care fac exerciţii fizice în mod regulat prezintă un risc de demenţă cu 50 la sută mai mic decât cele care nu respectă aceste reguli.

„Aceste măsuri, alături exerciţiul mental şi de adoptarea unor strategii de evitare a stresului, sunt utile în mod cert, pe de o parte pentru întârzierea apariţiei tulburărilor de memorie, dar şi pentru încetinirea evoluţiei acestora odată apărute”, spune medicul primar neurolog Gabriel Boeru de la Spitalul Militar Central din Bucureşti.

Peşte şi legume, zi de zi

O dietă echilibrată contribuie la menţinerea capacităţilor cognitive, arată numeroase studii. Astfel, specialiştii ne recomandă să consumăm peşte (o sursă importantă de acizi graşi Omega 3), fructe, legume şi alte alimente bogate în antioxidanţi, vitaminele B6, B12 şi în acid folic.

„Grăsimile nesaturate de origine vegetală, găsite în uleiul de măsline şi în cel de avocado, acizii graşi esenţiali Omega-3 ce pot fi luaţi prin consumul de peşte şi alţi nutrienţi de tipul coenzima Q10 ori ginkgo biloba au efecte benefice generale asupra organismului, dar sunt responsabile şi pentru întârzierea apariţei tulburărilor de memorie. Trebuie menţionat că este foarte important să se evite consumul de grăsimi saturate (de origine animală)”, menţionează medicul Gabriel Boeru.

Mersul pe jos oxigenează creierul

Exerciţiile fizice facilitează circulaţia sângelui către creier, prevenind astfel pierderile de memorie. De asemenea, acestea contribuie la relaxarea organismului, îmbunătăţind capacitatea de concentrare.

Studii realizate de-a lungul timpului au arătat că 30 de minute dedicate zilnic activităţilor fizice moderate, cum ar fi mersul pe jos, alergările uşoare sau urcatul scărilor reduc semnificativ riscul de apariţie a demenţei.

Activităţile în aer liber combat stresul

Specialiştii spun că stresul este un factor important ce contribuie la declanşarea tulburărilor de memorie. De aceea, adoptarea unor măsuri generale de eliminare a stresului, precum activităţile recreative în aer liber şi somnul suficient, sunt extrem de utile în profilaxia bolii Alzheimer.

Învăţaţi mai multe limbi străine!

Exerciţiile de memorie şi-au dovedit în timp eficienţa în prevenirea demenţei. „Învăţarea uneia sau mai multor limbi străine are efecte pozitive asupra memoriei. Benefice sunt şi cititul, menţinerea vie a interesului faţă de ceea ce este în jur, ieşirea din rutină şi optimismul”, mai spune medicul neurolog.

Eveniment

Astăzi este Ziua Mondială a Maladiei Alzheimer. Boala afectează peste 24 de milioane de oameni din întreaga lume, până în acest moment neexistând un tratament care să vindece persoanele afectate. Primele semne care indică instalarea demenţei sunt uitarea unor informaţii învăţate recent sau a unor date şi evenimente importante.

De asemenea, persoana afectată începe să aibă dificultăţi de a-şi rezolva problemele de zi cu zi, are tulburări de percepţie vizuală şi de orientare în spaţiu. Dificultăţile de vorbire sau de scriere, precum şi de a lua decizii sunt alte semne ale bolii Alzheimer.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite