Cum se păstrează corect medicamentele?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pastilele ţinute într-un mediu cald şi umed ori cele expuse mult timp la lumină îşi pierd proprietăţile. Medicamentele nu se păstrează în baie sau în bucătărie, deoarece, din cauza variaţiilor de temperatură, substanţele de bază se pot inactiva.

În general, medicamentele trebuie păstrate în ambalajul original. Specialiştii avertizează că substanţele de bază se pot inactiva atunci când pastilele sunt expuse direct la soare sau la lumină artificială, într-un mediu umed ori cu temperaturi ridicate.

Contrar obiceiului, medicamentele nu trebuie depozitate în baie sau în bucătărie, din cauza umidităţii crescute şi variaţiilor de temperatură. Acestea se păstrează într-un dulăpior de lemn sau de plastic, care poate fi instalat în hol sau în dormitor. „Primul lucru pe care o persoană trebuie să-l facă, în momentul în care cumpără un medicament, este să citească cu mare atenţie prospectul. Majoritatea medicamentelor se păstrează în locuri întunecoase şi la temperaturi sub 25 de grade Celsius“, spune medicul de familie Călin Ciubotaru.

Vaccinurile și insulina, numai în frigider

Cele mai „sensibile“ medicamente sunt vaccinurile, serurile şi insulina. Se recomandă ca astfel de produse să fie ţinute numai în frigider, la temperaturi cuprinse între 2 şi 6 grade Celsius, deoarece devin inactive la căldură. De asemenea, medicii cer prudenţă şi în modul în care sunt transportate până acasă.

„În general, vaccinurile şi insulina se eliberează cu prescripţie medicală, iar medicul ar trebui să ofere informaţii suplimentare în acest sens. Pe perioada verii însă, pacienţii ar trebui să le transporte în pungi sau în genţi izoterme şi închise ermetic, pentru a evita contactul cu căldura“, spune farmacistul Constantin Ciulu de la farmacia „Ioana“ din judeţul Ilfov.

Picăturile se folosesc maximum o lună

Se recomandă mare atenţie şi în ceea ce priveşte picăturilor pentru ochi, folosite în tratarea conjunctivitelor de sezon. Deşi majoritatea produselor au trecut pe prospect termenul de garanţie (de maximum trei ani), acesta este valabil doar
atâta timp cât flaconul nu a fost desfăcut.

Tratamentul cu picături poate dura, în funcţie de situaţie, şapte zile, două săptămâni sau o lună. După aceea, sticluţa se aruncă. „După maximum 30 de zile de la deschiderea flaconului, picăturile pentru ochi îşi pierd calităţile şi nu-şi mai fac efectul. De aceea, nu trebuie refolosite. Reacţii secundare suplimentare nu există“, mai spune medicul de familie Călin Ciubotaru. 

Verificaţi frecvent starea medicamentelor

Medicamentele obişnuite, pe care orice persoană le are în casă, cum sunt cele pentru dureri de cap sau de dinţi, nu au nevoie să fie depozitate în locuri speciale. Acestea pot fi păstrate, de exemplu, şi într-un sertar, însă trebuie frecvent verificate, pentru a observa dacă nu şi-au modificat consistenţa, culoarea, forma sau mirosul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite