Cum aflaţi dacă copilul vostru a fumat marijuana
0
Din această lună farmaciile din oraş distribuie teste prin care puteţi depista consumul de droguri. În 15 minunte puteţi afla rezultate, cele non-negative trebuie confirmate însă şi de un laborator.
Începând din 1 iulie farmaciile Sensiblu distribuie gama de teste de depistare a consumului de droguri Screen. Testul este de ajutor în lupta împotriva consumului de droguri şi costă în varianta sa de test de identificare a consumului de droguri în salivă 112,3 RON.
Ce este Screen Test Drog?
Examinarea poate fi facută acasă prin testarea urinei sau prin prelevarea şi testarea salivei. Gama de teste Screen este folosită pe pieţele occidentale cu succes de mai mulţi ani şi este prezentă acum şi pe piaţa românească. Testul funcţionează astfel: colectarea salivei - după desigilare aparatul se va ţine în gura celui testat pentru a preleva saliva timp de 3 minute, iar peste alte 10 minute se vor identifica în funcţie de codurile de culoare (liniuţe de culoare în dreptul fiecărui tip de drog) rezultatele pentru consumul unuia dintre cele şase tipuri de droguri de pe lista de testare.
În fiecare pachet există un formular de evaluare şi analiză care se completează (dacă este cazul). Testul furnizează doar un rezultat analitic preliminar calitativ. Pentru obţinerea unui rezultat final trebuie aplicată o a doua metodă analitica de testare. Testul garanteaza siguranţa pentru o testare iniţială, dar toate rezultatele non-negative trebuie confirmate şi reanalizate de către un laborator.
Testul depistează în saliva prezenţa următoarelor droguri: amfetamine, cocaină, metamfetamine, marijuana, opiacee, fenciclidine. Testul Screen poate fi de un real ajutor părinţilor, anturajului şi celor preocupaţi de soarta consumatorilor de droguri.
Verdictul final
Părinţii îngrijoraţi se pot adresa în continuare Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Mureş, unde vor colabora cu un medic. “Avem mai multe laboratoare, e cel mai indicat să ni se adreseze nouă, medicul îi va îndruma mai departe. Ultimul studiu pe care l-am făcut cu liceenii din oraş a arătat că cele mai consumate droguri de către elevi sunt cele provenite din canbis: marijuana şi haşiş”, ne-a declarat Aleodor Roman, coordonatorul centrului mureşean. Unitatea funcţionează la adresa strada Aleea Carpaţi nr. 17, iar părinţii pot obţine informaţii sau sprijin la numărul de telefon 0265 210230.
Alternativa „fumuri” legale
Magazinele ce comercializează plante etnoboanice reprezintă altă sursă de “senzaţii tari”. Numărul acestora a ajuns la 3 în Târgu Mureş. Plantele etnobotanice sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri pentru efectele lor psihoactive. Comercializarea acestor plante cu efecte euforice este încă legală, dar există iniţiativa Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului România pentru o lege care să le treacă pe lista substanţelor interzise.