Cum ne putem asigura medical concediul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum ne putem asigura medical concediul
Cum ne putem asigura medical concediul

Poliţele de sănătate sunt printre primele lucruri ce trebuie puse în bagaj la plecarea din ţară. Cei care călătoresc în spaţiul UE au nevoie de cardul european de sănătate, iar cei care îşi fac vacanţa în afara Europei trebuie să plătească o asigurare privată.

Atunci când vă alegeţi o destinaţie de vacanţă ar trebui să vă informaţi şi cu privire la anumite afecţiuni răspândite în zona respectivă, la măsurile pe care trebuie să vi le luaţi încă dinainte de a pleca de acasă şi la spitalele la care aţi putea avea
acces în cazul în care va fi nevoie.

Iar dacă v-aţi hotărât să vă petreceţi concediul într-o altă ţară, trebuie să aveţi în vedere realizarea unei asigurări medicale de călătorie.

Dacă vă deplasaţi într-un stat membru al Uniunii Europene şi sunteţi deja asiguraţi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, puteţi obţine gratuit cardul european de sănătate.

Pentru acesta trebuie să vă adresaţi casei de asigurări de care aparţineţi, să completaţi un formular şi să faceţi dovada plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pe ultimii cinci ani.

Termenul de livrare a cardului este de şapte zile lucrătoare de la data depunerii cererii, iar valabilitatea acestuia este de maximum şase luni.

Preţul poliţelor private variază

Cei care se grăbesc pot beneficia de o asigurare medicală de călătorie în afara ţării în cadrul firmelor private de asigurări. Avantajul este că veţi obţine asigurarea în câteva minute şi vă puteţi alege termenul de valabilitate al acesteia între două şi 365 de zile. Dezavantajul este că preţul unei astfel de poliţe variază în funcţie de suma asigurată, de vârsta clientului, de eventualele probleme de sănătate existente şi de durata călătoriei.

Faceţi toate vaccinurile necesare

Dacă vă deplasaţi într-o ţară în care circulă anumite virusuri cunoscute, cum sunt cele de pe continentul african sau asiatic, este necesar să vă faceţi toate vaccinurile (în special pentru febra galbenă) şi să puneţi în bagaj medicamentele recomandate de medicii infecţionişti (de exemplu, cele profilactice pentru malarie).

Specialiştii vă sfătuiesc să evitaţi zonele cu multe cazuri de gripă porcină sau, dacă vă deplasaţi într-o ţară afectată de noua gripă, luaţi-vă măsuri de precauţie: evitaţi contactul cu alte persoane, spălaţi-vă des pe mâini, mergeţi la medic dacă aveţi simptome specifice răcelii sau gripei.

Măsuri necesare în ţară

Şi persoanele care îşi petrec vacanţa în ţară trebuie să îşi ia câteva măsuri de precauţie. În primul rând, este important să vă asiguraţi că există măcar un spital în apropierea locului unde vă petreceţi concediul.

Evitaţi pe cât posibil să folosiţi toaletele publice şi  asiguraţi-vă că în restaurante unde mâncaţi sunt respectate regulile de igienă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite