Cum ne putem lua concediu medical

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii îşi pot lua anual aproximativ 180 de zile libere pe caz de boală.Cu excepţia urgenţelor chirurgicale sau bolilor infecţioase, certificatul se eliberează pe baza adeverinţei de salariat, care dovedeşte plata asigurărilor de sănătate.

Adeverinţele de concediu medical pot fi eliberate atât de medicii de familie, cât şi de medicii primari ori specialişti din policlinici sau din spital.

„Pacientul trebuie să prezinte o adeverinţă de salariat, din care să reiasă plata contribuţiei la asigurările de sănătate, precum şi numărul de zile de concediu medical de care a beneficiat în ultimele 12 luni”, explică Alina Constantin, medic de familie la Policlinica Drumul Taberei nr. 34 din Bucureşti.

Asiguraţii pot beneficia de concediu medical pentru incapacitatea temporară de muncă determinată de unele afecţiuni (inclusiv cele contagioase), accidente, intervenţii chirurgicale, boli profesionale, sarcină şi de lăuzie.

Şi mamele ai căror copii s-au îmbolnăvit (cu vârsta mai mică de şapte ani) pot beneficia de concediu medical. Medicii de familie pot elibera certificate de concediu medical pentru maximum 14 zile consecutive, fără a depăşi 45 de zile cumulateîntr-un an.

Pentru TBC, maximum un an

În cazul în care este nevoie, concediul medical poate fi prelungit de medicul curant din policlinică sau din spital până la 90 de zile într-un an. Pentru depăşirea acestei perioade, este nevoie de avizul unei comisii de expertiză din cadrul instituţiilor sanitare.

Cu excepţia unor boli grave, limita anuală de concediu medical este de 183 de zile de concediu, calculate de la prima zi de îmbolnăvire. Astfel, pentru tuberculoză pulmonară şi pentru unele boli cardiovasculare se poate acorda un concediu de până la un an, iar pentru pacienţii cuSIDA, neoplazii şi cu alte forme de tuberculoză, tot un an, cu drept de prelungire până la 18 luni. În ceea ce priveşte concediul de sarcină şi de lăuzie, durata este de 126 de zile.

„Acesta nu se poate lua tot înainte sau după naştere. Durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie trebuie să fie de 42 de zile calendaristice”, adaugă medicul Alina Constantin.

Nu se acordă retroactiv

În mod normal, concediile medicale se acordă în timpul consultaţiei medicale. Totuşi, dacă pacientul nu se poate deplasa la medic, certificatul de concediu se poate acorda cu retroactivitate de 24 de ore. Acesta se mai poate elibera însă şi mai târziu. De exemplu, femeile însărcinate sau lăuze, persoanele care au suferit fracturi, cele care au fost internate în spital şi cele în carantină mai pot obţine certificatul medical şi după o lună.

Cât se plăteşte?

Pacienţii cu unele boli infectocontagioase, cei care sunt încadraţi în urgenţele medico-chirurgicale (din care fac parte şi crizele de astm bronşic, cele epileptice sau atacul cerebral), precum şi persoanele cu SIDA, neoplazii şi cu tuberculoză beneficiază de o indemnizaţie de sută la sută din salariu.

În cazul afecţiunilor comune, concediul se plăteşte cu 75 la sută din salariu.  Viitoarele mămici şi femeile lăuze beneficiază de o plată de 85 la sută.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite