Cum putem preveni accidentul vascular cerebral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum putem preveni accidentul vascular cerebral
Cum putem preveni accidentul vascular cerebral

La fiecare cinci secunde, la nivel mondial, o persoană suferă un atac cerebral. Menţinerea între valori normale a tensiunii arteriale, a glicemiei şi a colesterolului prin adoptarea unui stil de viaţă echilibrat previne apariţia atacului cerebral vascular.

Cel mai important factor de risc în apariţia atacului vascular cerebral (AVC) (lipsa irigării cu sânge a unei porţiuni a creierului) este hipertensiunea arterială.

„De aceea, este foarte important ca persoanele hipertensive să-şi ţină sub control afecţiunea, în caz contrar existând riscul producerii hemoragiilor cerebrale“, afirmă medicul de familie Cristian Sever Oană,din cadrul Dispensarului „Sfântul Mina“ din Bucureşti.

Specialiştii afirmă că reducerea cu 10 puncte a tensiunii arteriale scade cu 40 la sută riscurile atacului cerebral.

Tulburările de ritm cardiac, un risc

La nivel mondial, anual, peste trei milioane de oameni suferă un accident vascular cerebral din cauza fibrilaţiei atriale (cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac). „Jumătate din aceştia mor la un an după stabilirea diagnosticului.

Fibrilaţia atrială afectează unu la sută din populaţia totală, procent care creşte la 10 la sută la persoanele de peste 80 ani“, a declarat profesorul doctor Dragoş Vinereanu, şeful Clinicii de Cardiologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Atenţie, diabetici!

Studiile arată că 20 la sută din persoanele care suferă un accident vascular cerebral sunt diabetice. Glicemia ridicată duce la deteriorarea vaselor sanguine de la nivelul creierului.

„În afară de diabetici, şi persoanele care au hipercolesterolemie prezintă riscuri crescute de accident cerebral, deoarece colesterolul duce la apariţia aterosclerozei, adică la îngroşarea vaselor de sânge şi la îngreunarea fluxului sanguin“,
explică medicul Cristian Sever Oană. 

Renunţaţi la fumat şi faceţi sport!

Cea mai la îndemână metodă de prevenire a atacului cerebral constă în renunţarea la fumat. Specialiştii atrag atenţia că tabagismul creşte de două până la trei ori riscul de accident vascular cerebral. În schimb, renunţarea la fumat scade considerabil acest risc.

După cinci ani, riscurile sunt la fel ca în cazul unei persoane nefumătoare. De asemenea, practicarea activităţilor fizice, cel puţin 30 de minute zilnic, reduce la jumătate riscurile de AVC.

Complicaţii

Accidentul vascular cerebral este una dintre principalele cauze de handicap şi de deces la nivel mondial. Paralizia, tulburările de vedere, de vorbire, de auz, incapacitatea de a recunoaşte sau de a folosi obiecte familiare, dificultatea de a asimila sau de a-şi aminti informaţii sunt cele mai importante consecinţe ale unui accident vascular cerebral.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite