Creţuşca, un calmant pentru durerile reumatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florile de creţuşcă, asemănătoare la aspect celor de soc, conţin numeroase substanţe active importante, precum: taninuri, vanilină, glucozide, flavonoide, acid salicilic, fier, sulf şi calciu.

„Datorită compoziţiei chimice, creţuşca are proprietăţi antidiareice, antihemoragice, diuretice, cardiotonice şi astringente. Planta este un remediu pentru mai mult de 70 de afecţiuni, iar preparatele cu creţişoară au efecte pozitive, mai ales în tratamentul sterilităţii feminine, în infecţii, în gastrită şi în ulcer gastric, în diabet şi în colitele de fermentaţie", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

În unele ţări, pentru aroma sa specială, creţuşca este folosită la prepararea unor băuturi cum sunt berea, vinul sau lichiorul. De asemenea, florile plantei au proprietăţi analgezice şi antiinflamatoare, fiind indicate persoanelor care suferă de reumatism.

Modul de folosire

Infuzia: Se prepară din două linguriţe de plantă mărunţită şi dintr-o cană de apă clocotită. Se lasă 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă câte două căni de ceai pe zi.

Tinctură: Peste 200 g de flori proaspete se toarnă 100 ml de alcool de 40 de grade. Se lasă la macerat 15 zile, lângă o sursă de căldură. După aceea, se filtrează şi se păstrează în sticluţe închise bine. Se iau câte 30 de picături pe zi, diluate în puţină apă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite