Cremele solare pot conţine compuşi nocivi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Utilizate pe termen lung, produsele care au în compoziţie retinil palmitat şi oxibenzonă pot afecta ADN-ul celular, favorizând apariţia cancerului. În alegerea celor mai bune creme de protecţie solară putem cere sfatul dermatologului.

Medicii ne recomandă să nu ne expunem la soare fără să folosim o cremă fotoprotectoare. Pielea neprotejată şi expusă radiaţiilor solare este predispusă nu doar îmbătrânirii premature şi arsurilor, ci şi apariţiei cancerului de piele. În prezent, în farmacii şi pe rafturile supermarketurilor există o varietate de creme, de loţiuni şi de uleiuri special concepute pentru a proteja pielea de efectul nociv al ultravioletelor.

În general, atunci când cumpărăm o cremă de protecţie solară, trebuie să fim atenţi la factorul de protecţie (obligatoriu mai mare de 15 pentru a fi eficient) şi să aibă specificat pe etichetă menţiunea „oferă protecţie UVA şi UVB". Dar şi citirea etichetei este la fel de importantă, ne atenţionează dermatologii. Aceasta deoarece unele produse au în compoziţie substanţe chimice periculoase care ne pot pune sănătatea în pericol.

Oxibenzona produce modificări ADN

Unul dintre cele mai controversate ingrediente din produsele solare este oxibenzona. „Deoarece pătrunde adânc în piele, oxibenzona împiedică absorbţia ultravioletelor de tip A şi de tip B la nivel cutanat. Din păcate, această substanţă este şi unul dintre cei mai mari producători de radicali liberi", explică medicul primar dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti. Radicalii liberi interacţionează cu alte molecule şi produc modificări la nivelul celulelor adipoase şi ADN-ului celular.

Pe termen scurt, oxibenzona poate da reacţii alergice care se manifestă prin mâncărime, erupţie cutanată şi formarea de vezicule. Dacă aceste simptome persistă, se recomandă ajutor de specialitate. Aplicate pe perioade lungi, produselor care conţin oxibenzonă accelerează procesul de îmbătrânire prematură a pielii. În plus, unii medici dermatologi susţin că proprietăţile fotomutagene ale acestei substanţe ar putea contribui şi la creşterea incidenţei melanomului. În prezent, există o lege care obligă producătorii să specifice pe etichetă prezenţa oxibenzonei în produsele destinate îngrijirii pielii. Din păcate, această menţiune însoţeşte numai produsele care conţin peste 0,5% oxibenzonă.

Pot genera cancer la nivel genital

În urmă cu câţiva ani, un studiu realizat de un grup de oameni de ştiinţă elveţieni de la Universitatea din Zurich a constatat că o serie de substanţe din compoziţia cremelor fotoprotectoare accelerează creşterea celulelor canceroase. Printre aceste substanţe se numără oxibenzona, 4-metil-benziliden camfor (4-MBC) şi octil-dimetil-PABA. Potrivit cercetătorilor, aceste substanţe acţionează asemănător estrogenului (hormon feminin) care, atunci când se secretă în cantităţi mari, creşte riscul de cancer şi îşi pune amprenta negativ asupra aparatului reproducător.

Studiul a fost realizat pe cobaii bolnavi de cancer, în cazul cărora s-a observat o dezvoltare anormală a celulelor canceroase în urma injectării timp îndelungat a acestor substanţe chimice. De asemenea, riscul de cancer ar putea creşte şi pe fondul utilizării cremele fotoprotectoare care conţin retinil palmitat (o formă de vitamina A) care devine extrem de nocivă în prezenţa soarelui.

Reaplicarea cremelor, o necesitate

Cele mai sigure creme fotoprotectoare sunt cele minerale care conţin zinc şi dioxid de titan, care nu pătrund în piele. Însă, indiferent dacă alegeţi protecţie solară minerală sau chimică, dermatologii recomandă reaplicarea frecventă a produsului, chiar dacă pe etichetă este specificat faptul că este rezistent la apă. De exemplu, avobenzona (butil metoxidibenzoilmetan) este un ingredient de bază din compoziţia cremelor fotoprotectoare care blochează ultravioletele de tip A. Din nefericire, sub acţiunea razelor solare îşi pierde efectul după circa o oră. „Folosirea cremelor de fotoprotecţie ne poate crea un sentiment fals de securitate şi astfel suntem încurajaţi să petrecem mai mult timp la soare. Implicit, riscul de cancer creşte", conchide medicul dermatolog Oana Clătici.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite