Cremele fotoprotectoare combat alergia la soare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele cu alergie la soare trebuie să evite expunerea directă
Persoanele cu alergie la soare trebuie să evite expunerea directă

Loţiunile cu un factor de protecţie mare şi hainele subţiri care acoperă cât mai mult pielea sunt măsuri ce pot preveni petele specifice. Manifestările alergice date de soare sunt mai frecvente la femei şi constau în roşeaţă sub formă de pete pe tegumentul expus la soare, precum şi în erupţii cu vezicule.

Alergia la soare apare după prima zi de plajă, iar frecvenţa acestui tip de alergie creşte vara, când ­radiaţiile ultraviolete sunt mai puternice. În majoritatea cazurilor, nu afectează şi zona feţei, ci doar pielea corpului: braţe, gât, decolteu şi zona din spatele genunchilor. „Statistic, o femeie din trei este predispusă la alergii solare, fotodermatozele afectând în principal femeile între 25 şi 35 de ani", explică medicul specialist dermatolog Alina Crişan de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş" din Capitală. Potrivit specialistului, soluţia pentru a preveni fotodermatozele constă în evitarea expunerii la soare chiar şi în zilele noroase, fiindcă ultravioletele penetrează plafonul de nori.

Medicamentele o intensifică

Reacţiile alergice la soare se explică printr-o fotosensibilitate crescută. Mai exact, în cazul acestui tip de alergii, când ultravioletele ajung pe suprafaţa pielii, se produc modificări celulare care determină o reacţie de apărare a organismului. Pielea nu se bronzează, deci nu se secretă pigmentul melanină, aşa cum ar fi normal, ci se irită şi se inflamează. „În cazuri rare, manifestările pot fi grave, mai ales dacă reacţiile alergice sunt potenţate de medicamente ingerate sau de substanţe chimice aplicate pe piele anterior expunerii la soare", explică prof. dr. Anca Zbraca de la Clinica Roderma din Iaşi.

La copil poate lăsa cicatrice

O formă mai rară de alergie la soare, care apare mai frecvent la copii şi la adolescenţi, este erupţia polimorfă ereditară. Localizarea poate fi în zona obrajilor, gâtului, urechilor, braţelor şi mâinilor şi în zonele sensibile - încheieturile. În unele cazuri, acest tip de alergie poate lăsa cicatrice. Prevenţia constă în purtarea pălăriilor, a unor haine subţiri care să acopere pielea şi în folosirea cremelor fotoprotectoare chiar şi atunci când copiii se joacă în locuri umbrite. „În cazul copiilor mai mici de trei ani, este interzisă expunerea directă la soare", mai spune specialistul dermatolog Alina Crişan. După această vârs­tă, expunerea la soare trebuie să fie limitată, şi întotdeauna cu aplicarea produselor cu factor de protecţie de peste 50+.

Se tratează cu antihistaminice

Ca şi alte alergii, fotodermatoza se tratează cu antihistaminice (medicamente antialergice) şi corticosteroizi. Potrivit specialiştilor, persoanelor cu istoric de alergie solară le este interzis să facă plajă. „Astfel de persoane trebuie să evite expunerea la soare şi să folosească tot timpul, în perioada verii, creme de protecţie solară cu indice 50+", explică prof. dr. Anca Zbranca.

Loţiunile se aplică din două în două ore

Pentru a fi eficiente, cremele de protecţie solară se folosesc ţinând cont de anumite reguli. „Aplicarea se face cu 15-20 de minute înainte de expunerea la soare şi este necesară reaplicarea din două în două ore, într-o cantitate suficientă", spune medicul Alina Crişan. Produsul trebuie ales cu grijă, astfel încât să asigure protecţie atât împotriva radiaţiilor UV de tip A, cât şi împotriva celor de tip B şi să nu conţină parabeni şi parfum, substanţe care pot da reacţii alergice pe pielea sensibilă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite