Cremele de protecţie solară pot da alergii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cremele de protecţie solară pot da alergii
Cremele de protecţie solară pot da alergii

Oxibenzonul, unul dintre principalele ingrediente ale cremelor de protecţie solară, ar putea trece în sânge şi în urină, determinând apariţia alergiilor.

Avertizarea a fost făcută de organizaţia americană non-profit „Environmental Working Group”, pe baza unor studii realizate pe cobai. Specialiştii nu recomandă utilizarea cremelor cu oxibenzon persoanelor cu piele sensibilă şi copiilor mai mici de doi ani.

Pe de altă parte, alţi cercetători consideră minime riscurile acestui ingredient, comparativ cu cele ale expunerii la soare fără protecţie solară, amintind de creşterea cazurilor de melanom, cea mai agresivă formă de cancer de piele.

Organizaţia „Environmental Working Group” a publicat la începutul acestei veri un raport de evaluare a mai mult de o mie de produse cosmetice cu factor de protecţie solară, în care se subliniază că multe dintre acestea nu protejează suficient de bine sau conţin ingrediente nocive, precum oxibenzonul, folosit ca filtru ultraviolet.

Risc de tulburări hormonale

Potrivit altor studii, oxibenzonul a fost asociat şi cu producerea unor dereglări hormonale şi a unor modificări ale celulelor de la nivelul pielii. Această substanţă este prezentă nu numai în cremele cu factor de protecţie solară, ci şi în multe alte produse cosmetice, precum loţiuni hidratante sau rujuri.

De asemenea, cercetătorii de la Şcoala de Medicină „Mount Sinai” din Statele Unite au arătat că expunerea la oxibenzon în timpul sarcinii poate duce la o subdezvoltare a bebeluşilor, în special a celor de sex feminin.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite