Creierul copiilor, modificat de neglijenţa părinţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Structura creierului unui copil care se bucură de afecţiunea părinţilor diferă  de aceea a creierului copiilor neglijaţi, iar tulburările de comportament ar putea fi determinate de aceste diferenţe, susţin specialiştii britanici de la Universitatea Oxford.

Ipoteza va fi verificată prin scanarea creierelor unor astfel de copii, într-un studiu numit „Peace of Mind Project".

Mai exact, ipoteza pe care vrea să o verifice studiul este aceea că la copiii neglijaţi şi la cei instituţionalizaţi se produc modificări cerebrale care fac anumite zone din creier, precum cele responsabile de agresivitate, să fie mai active, în timp ce alte zone rămân inactive. Toate aceste modificări au la bază lipsa stimulării afective, spun britanicii.

Dragostea părinţilor determină la micuţi dezvoltarea empatiei, sentiment care stă la baza relaţiilor sociale fireşti, susţin şi specialiştii români. „În primii trei ani de viaţă copiii îşi dezvoltă circuitele neuronale orbitofrontale sub influenţa afectivităţii primite de la părinţi", explică medicul psihiatru Violeta Stan de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara, expert în „Teoria ataşamentului".

Adolescenţii subestimaţi fac depresie „mânioasă"

Pe lângă neglijenţă, şi subestimarea capacităţilor copiilor influenţează negativ dezvoltarea personalităţii. Specifică adolescenţilor şi copiilor subestimaţi este depresia „mânioasă" ce constă în tristeţe combinată cu un comportament riscant. La această formă de depresie se ajunge, în majoritatea cazurilor, din cauza părinţilor şi a profesorilor care nu încurajează copilul şi nu-l ghidează către performanţă, ci preferă să-l educe aplicând pedepse, de multe ori, abuzive.

„Aceşti copii care simt că au potenţial, dar nu ştiu cum să şi-l folosească fac depresie «mânioasă» care se manifestă prin tristeţe, anxietate, impulsivitate şi prin violenţă", mai spune psihiatrul Violeta Stan.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite