Crăciunul să vă aducă bucurie, nu stres!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pregătirea cadourilor nu trebuie să ne  lase fără energie
Pregătirea cadourilor nu trebuie să ne lase fără energie

Perfecţionismul şi grija faţă de ceilalţi ne fac să avem aşteptări prea mari de la aceste zile. Sărbătorile de iarnă sunt ocazia ideală pentru a reface relaţiile de familie, dar dorinţa de a-i mulţumi pe toţi ne poate face să uităm de noi înşine.

Pentru mulţi dintre noi, sărbătoarea Crăciunului, considerată sărbătoarea bucuriei aduce în fiecare an stres şi frustrări. Fie că vrem să găsim cadoul perfect sau ţinuta ideală, fie că ne dorim să pregătim cele mai bune bucate tradiţionale sau să rezistăm tentaţiei de a le consuma, solicitările Crăciunului şi ale Revelionului ne pot obosi. „Realitatea este că sunt prea multe lucruri de făcut şi prea puţin timp, prea multe de cumpărat şi insuficienţi bani, prea multe bunătăţi pe masă şi insuficientă «voinţă». În acelaşi timp, unele persoane trăiesc de Crăciun experienţa faptului că sunt departe de familie, că nu au pe cel drag aproape sau că nu au prieteni. Sau că, deşi sunt înconjuraţi de familie şi de prieteni, se simt ca şi cum ar fi singuri", menţionează Bogdana Bursuc, psiholog clinician şi psihoterapeut de la Cabinetul Individual de Psihologie „Mind Institute" din Bucureşti.

Cadourile, posibil motiv de tensiune

A găsi cadoul potrivit este un scop la îndemâna oricui, dar şi o sursă de stres. Toţi cei pe care Ajunul i-a găsit „descoperiţi" în această privinţă ar trebui să-şi reamintească faptul că un cadou trebuie să fie personal, oferit din suflet, şi nu neapărat costisitor.  Cadourile nu sunt singurul aspect în care dorim să fim la înălţime în această perioadă. Pregătirea mesei, onorarea invitaţiilor, păstrarea armoniei în mijlocul familiei care se reuneşte cu acest prilej - sunt solicitări la care ne simţim datori să facem faţă cu brio. „Este foarte important să fim flexibili şi să nu gândim în termeni absoluţi, de genul «Totul sau nimic». Nu suntem foarte bine pregătiţi pentru Crăciun sau deloc, nu suntem cel mai bun sau cel mai prost bucătar, nu suntem cel mai bun părinte sau cel mai rău. De cele mai multe ori, lucrurile se petrec pe un continuum, între cele două extreme", atrage atenţia psihologul.

Ne vom bucura mai mult de aceste zile dacă avem aşteptări realiste de la noi şi de la cei din jur. De asemenea, este recomandat să îi implicăm pe ceilalţi în treburile casei, să îndrăznim să spunem şi „Nu" şi să încercăm să facem lucrurile în stilul nostru, dincolo de clişeele la care suntem expuşi. „Uneori, este mai bine să ne construim propriile tradiţii: familiile evoluează şi se schimbă şi, odată cu ele, şi obiceiurile. Este util să nu încercăm să reproducem exact Sărbătorile copilăriei noastre, ci să facem ceea ce putem. În plus, Sărbătorile nu vor mai fi niciodată exact cum au fost în cel mai bun an, pentru că nici noi, nici cei din jur nu mai suntem aceleaşi persoane", completează Bogdana Bursuc.

De asemenea, pentru a nu ne suprasolicita organismul, specialiştii ne sfătuiesc să ne păstrăm obiceiurile bune, cum ar fi, de exemplu, să dormim suficient, să mâncăm cu moderaţie şi să facem mişcare.

Mai multe depresii de Sărbători

O problemă aparte o reprezintă Sărbătorile pentru persoanele care trebuie să le petreacă singure sau care se simt astfel. Potrivit psihologilor, acest moment al anului poate să acutizeze depresia şi sentimentul că am eşuat, tocmai din cauza presiunilor la care ne supune societatea şi a „modelelor" pe care ni le impune. „Am fost învăţaţi să gândim Crăciunul ca pe o sărbătoare de familie, cu atât mai mult cu cât toţi cei din jurul nostru se strâng şi sărbătoresc în familie. Dacă suntem singuri, iar acest lucru face ca Sărbătorile să fie triste, ne ajută daca regăsim semnificaţia originară, religioasă, a Crăciunului", recomandă psihologul.

Nu luptaţi cu emoţiile negative

Cei care nu se simt contaminaţi de spiritul Sărbătorilor nu trebuie să se îngrijoreze. Pentru mulţi, excesul de veselie şi de generozitate mai mult sau mai puţin autentice din aceste zile este chiar deranjant. „Emoţiile noastre au sens, vorbesc despre nevoile noastre, despre ceea ce este important sau valoros pentru noi. Cu cât încercăm să le îndepărtăm, cu atât înrăutăţim situaţia", subliniază psihologul Bogdana Bursuc.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite