Cosmeticele, la control!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosmeticele, la control!
Cosmeticele, la control!

Începând cu 2012, producătorii de cosmetice din Uniunea Europeană vor fi obligaţi să respecte noi reguli de siguranţă a produselor. Proiectul Comisiei Europene vizează evaluarea substanţelor nocive din produsele de îngrijire personală, care pot fi cancerigene, mutagene şi pot cauza infertilitate.

Pielea are o mare capacitate de absorbţie a substanţelor care sunt aplicate la nivelul ei. De aceea, folosirea unei creme care conţine substanţe chimice toxice poate afecta atât pielea, cât şi organele interne. Pentru asigurarea protecţiei şi sănătăţii tuturor consumatorilor, Parlamentul European a adoptat anul acesta un regulament referitor la noi reguli de securitate în ceea ce priveşte produsele cosmetice.

„În cadrul acestui proiect se acordă o importanţă deosebită evaluării ingredientelor  produselor cosmetice, precum şi utilizării nanomaterialelor (coloranţi, conservanţi, filtre UV, ce intră în compoziţia rujurilor, cremelor antiîmbătrânire şi a celor solare). Nanomaterialele pot intra cu uşurinţă în organism pe cale sanguină, determinând probleme de sănătate“, explică  medicul specialist dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

Reglementarea Parlamentului European prevede obligativitatea enumerării nanomaterialelor din compoziţia produselor cosmetice şi publicarea unui catalog cu toate produsele cosmetice care conţin nanomateriale.

Toate ingredientele, pe etichetă

O altă preocupare a specialiştilor europeni este legată de substanţele CMR (produse cancerigene, mutagene şi toxice pentru reproducere) din compoziţia produselor cosmetice. „În acest sens, producătorii de cosmetice sunt obligaţi să listeze toate ingredientele pe care le folosesc şi să respecte un standard de siguranţă. În plus, eticheta trebuie tradusă în limba română“, subliniază medicul Oana Clătici.

Atenţie la plumbul din rujuri!

Studiile au demonstrat că unele ingrediente ale produselor cosmetice sunt periculoase pentru sănătate. Astfel, unele rujuri conţin plumb (o neurotoxină care se acumulează în organism prin aplicare frecventă) şi determină afectarea sistemului nervos. O atenţie deosebită trebuie acordată rujurilor care rezistă mult pe buze.

Rezistenţa lor este dată de o cantitate considerabilă de plumb. Pentru a verifica dacă un ruj conţine plumb, aplicaţi-l pe mână, frecaţi porţiunea acoperită de ruj cu un inel de aur. Dacă rujul conţine plumb, la contactul cu aurul, se va înroşi“, recomandă medicul specialist.

Deodorantele pot da dureri de cap

O altă substanţă toxică este formaldehida, întâlnită în compoziţia deodorantelor, cremelor, produselor pentru îngrijirea părului şi în oje. „Formaldehida poate determina alergii, crize de astm bronşic, oboseală, cefalee şi tulburări ale sistemului imunitar“, avertizează specialistul.

Pe de altă parte, parabenii (compuşi sintetici de conservare, întâlniţi în compoziţia cremelor şi loţiunilor de corp, gelurilor de duş, antiperspirantelor, rujurilor şi parfumurilor) se acumulează în organism şi sunt incriminaţi pentru apariţia cancerului ( în special cel de sân). Chiar şi lanolina (extras din blană de oaie) poate fi toxică, din cauza pesticidelor utilizate în ferme. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite