Cosmetice care menţin pielea tânără

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vitaminele cu efect antioxidant, acidul hialuronic şi colagenul sunt cele mai eficiente arme împotriva îmbătrânirii tenului. Medicii geriatri spun că după 30 de ani procesele de regenerare a ţesuturilor încep să scadă cu o rată de 1 la sută pe an, acest lucru fiind vizibil inclusiv la nivelul pielii.

Primele semne ale îmbătrânirii ce apar la nivelul pielii sunt ridurile fine din jurul ochilor, urmate de cele de expresie şi de o serie de alte modificări ale aspectului: porii devin vizibili, tenul îşi pierde din hidratare, iar culoarea lui devine neuniformă şi ştearsă.

După 50 de ani, semnele degradării ţesutului de sub piele devin şi ele vizibile, fiindcă începe procesul de „prăbuşire" a trăsăturilor feţei.

Prima alegere, antioxidanţii

Cosmeticele trebuie folosite în funcţie de vârsta şi de necesităţile tenului. Regenerarea celulară şi protejarea tenului de efectul radicalilor liberi (produşi toxici care îmbătrânesc prematur pielea) sunt necesare în intervalul de vârstă 30-35 de ani, pentru a întârzia apariţia ridurilor fine.

Ingredientele pe care trebuie să le conţină cosmeticele sunt antioxidanţi şi un filtru de protecţie solară.

Cei mai eficienţi antioxidanţi sunt vitaminele B3, B5, E şi A. Ele au un rol important în regenerarea celulară, protejează tegumentul de efectul nociv al expunerii la mediul poluat şi de degradarea celulară produsă de expunerea la soare.

Şi coenzima Q10 face parte dintre ingredientele recomandate pentru efectul puternic antioxidant.

Pentru că razele UV accelerează îmbătrânirea, cosmeticele antiaging trebuie să conţină şi filtru de protecţie solară, de preferinţă cu factor 15. Prezenţa filtrului este necesară indiferent de anotimp şi previne nu doar îmbătrânirea, ci şi formarea petelor pigmentare.

Acid hialuronic, după 35 de ani

Semnele îmbătrânirii precum uscarea tenului, ce conduce la adâncirea ridurilor fine şi la dilatarea porilor, pot fi amânate prin hidratare intensivă.

Ingredientul care luptă la nivel celular cu deshidratarea cutanată este acidul hialuronic, substanţă care se găseşte în mod natural în piele, dar care, odată cu înaintarea în vârstă, este sintetizată într-o cantitate mai mică de către organism.

Cremele ar trebui să compenseze încetinirea sintezei acestui acid care, pe lângă efectul hidratant, dă prospeţime tenului şi netezeşte pielea.

„Combinaţiile de lipide, antioxidanţi, substanţe de legare a apei în ţesuturi ,la care se adaugă ingrediente de tip  «oil extract» de provenienţă variată (fructe, măsline, diverse seminţe), acid linoleic şi glicerină au efect hidratant şi emolient", explică medicul dermatolog Sanda Popescu de la Centrul Medical Unirea.

Proteinele şi colagenul, necesare tenului matur

Pentru a lupta cu îmbătrânirea cutanată, cremele destinate tenurilor mature trebuie să conţină, pe lângă antioxidanţi şi agenţi de emoliere, ingrediente care să hrănească pielea şi care să-i refacă structura profundă. Pentru că aceste fibre menţin aspectul tineresc al feţei, compensarea degradării lor se poate face cu creme ce conţin colagen şi elastină.

În acelaşi timp,  proteinele şi lipidele care hrănesc pielea în profunzime sunt necesare tenurilor mature. „Ingredientele din cosmetice sunt importante, dar în egală măsură contează şi folosirea zilnică a cremelor pentru a obţine efectele dorite", mai spune dermatologul.

"Ingredientele din cosmetice sunt importante, dar în egală măsură contează şi folosirea zilnică a cremelor pentru a obţine efectele dorite.

Sanda Popescu
medic dermatolog

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite