Corneea artificială redă vederea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii suedezi au reuşit să îmbunătăţească acuitatea vizuală a unor persoane cu pierderi semnificative de vedere printr-un implant de cornee creată în laborator.

Produsă în totalitate dintr-un colagen sintetic, implantul cu acest tip de cornee oferă posibilitatea de a realiza intervenţia fără a mai fi necesară preluarea de ţesut uman de la un donator.

Astfel, pentru prima dată în istoria medicinei, specialiştii de la Universitatea „Linkopings" din Suedia au reuşit să găsească o metodă prin care să restaureze vederea cu un tip de cornee artificială care permite regenerarea nervilor şi a celulelor de la nivelul ochilor.

Imită perfect ţesutul uman

Materialele folosite la crearea corneei artificiale sunt practic o versiune sintetică a colagenului uman, create astfel încât să imite cât mai fidel această membrană transparentă a ochiului.

În urma testelor, cercetătorii au observat că implantul de cornee artificială îmbunătăţeşte de până la patru ori vederea şi că este o intervenţie fără riscuri majore pentru sănătate. În plus, specialiştii spun că succesul acestui tip de implant se datorează în primul rând faptului că permite ţesutului ocular să se regenereze.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite