Copilul tău are nevoie de ochelari?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Strabismul şi hipermetropiile sunt printre cele mai frecvente probleme oftalmologice care pot influenţa şi rezultatele şcolare ale celor mici. Astfel de probleme trebuie depistate în primul rând de părinţi şi corectate cât mai rapid de către medici.

Problemele oftalmologice ale copiilor pot cauza complicaţii grave dacă nu sunt descoperite la timp. Specialist oftalmolog dr.Radu Iulian Burcin, asistent la Univesitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, avertizează că părinţii trebuie să fie primii care să ia măsuri pentru ca cei mici să aibă cât mai puţin de suferit.

În primul rând, copiii ar trebui consultaţi încă din prima lună de viaţă de către medicul pediatru. Spre exemplu, în cazul retinopatiei, o afecţiune oftalmologică extrem de gravă, cu cât boala este depistată mai târziu, cu atât este mai greu de tratat. Dacă tulburarea este depistată de la început, şansele de vindecare pentru copil sunt mult mai mari.

Printre cele mai frecvente afecţiuni oftalmologice întâlnite la copii se numără însă strabismul şi hipermetropiile. De asemenea, copiii pot suferi şi de ambliopie (slăbirea vederii) - situaţie în care vederea scade funcţional la un ochi cu circa 50%.

În mod normal, medicul de familie ar trebuiesă fie cel care să verifice acuitatea vizuală a copiilor şi, în cazul în care descoperă vreo problemă, tot el ar trebui să îl îndrume pe părinte, împreună cu copilul, la un specialist oftalmolog, explică dr. Burcin.

Cea mai simplă soluţie este consultul oftalmologic la un specialist, o dată pe an. „Este destul de greu să colaborezi cu copilul până la vârsta de un an, însă după vârsta de doi ani, copilul poate spune dacă vede sau nu“. Părinţii trebuie, de asemenea, să observe cum vede cel mic, dacă îi fug ochii sau dacă se loveşte de obiectele din jur, detaliază dr. Burcin.

Hipermetropia produce strabismul

Problemele oculare pot influenţa rezultatele şcolare ale copilului. Este vorba de hipermetropie şi strabism, două afecţiuni care se întrepătrund. „Sunt mulţi copii care au hipermetropie“, explică dr. Burcin. „De fapt, copilul, în mod normal, are o hipermetropie de până la +1,50. Dacă are hipermetropie totală, iar examenele de specialitate arată că are până în +1,50, nu este nevoie de corecţie cu ochelari.

La hipermetropie de peste 1,50, se recomandă un ochelar cu plus. Hipermetropia produce strabism, adică ochiul deviază. De exemplu, un copil de 5 ani cu strabism la ochiul drept, este clar că are hipermetropie. Punându-i ochelari cu plus, pentru corecţia hipermetropiei, se corectează automat şi o parte a strabismului”, explică dr. Burcin. Copilul cu strabism trebuie consultat de un oftalmolog care să-i recomande tipul de ochelari. Dacă ochii nu se îndreaptă, se apelează la intervenţii chirurgicale.

Reabilitarea vizuală este o altă parte importantă a tratamentului. Copilul cu strabism vede doar cu un ochi, celălalt fiind inhibat. Atunci trebuie stimulat să vadă, aşa că i se acoperă un ochi. În plus, ar trebui să mai facă exerciţii, în centre de reabilitare, aflate în spitalele de specialitate.

Câteva semne elocvente

Existenţa unor tulburări de vedere în cazul copiilor poate fi depistată de către părinţi în cazul în care cei mici clipesc foarte des, se încruntă atunci când citesc, au ochii roşii sau lăcrimează fără motiv, sunt obosiţi şi au dureri de cap sau de ceafă atunci când se întorc de la şcoală, desenează, citesc sau scriu cu nasul „lipit” de masă, confundă anumite litere sau nu pot trasa dintr-odată o linie pe hârtie, sunt deranjaţi de lumină.

Practic

Distanţa optimă pentru citit

O modalitate simplă de a controla care este distanţa la care citeşte copilul dvs. şi dacă aceasta este cea corectă este să îl puneţi să citească, cu cotul aşezat pe masă şi cu antebraţul şi degetul mare ridicate vertical. Dacă înălţimea la care se află ochii, în momentul în care copilul citeşte, aşezat la masă, este la nivelul degetului mare, distanţa de citit este cea corectă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite