Copilul multilateral pregătit va eşua în viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lecţiile de înot, engleză, călărie sau dans - considerate un abuz emoţional dacă suprasolicită micul şcolar

de Psihiatrie Pedriatică de la Spitalul Obregia.
Nici măcar copiii din familiile sărace nu scapă de suprasolicitare, pentru că ei sunt puşi de părinţi să înveţe din greu pentru a-şi depăşi condiţia materială. În ambele cazuri, ajung să sufere traume, cu repercusiuni ireversibile. "Vin la noi cu cefalee sau din cauza refuzului şcolar. Pe termen lung, comportamentul social şi personalitatea vor avea de suferit. Adultul astfel abuzat în copilărie nu se va integra în grupuri de prieteni şi nu va fi fericit, ajungând ca la adolescenţă să nu mai facă nimic cu plăcere. Era mai sănătoasă joaca din spatele blocului pentru că însemna sport, socializare, relaţionare în echipă, creşterea abilităţilor motorii şi de performanţă cognitivă… şi, până la urmă, dădea libertatea de a alege şi o stare de bine", a mai adăugat conf. dr. Iuliana Dobrescu.
Două ore de meditaţii pe săptămână, de ajuns
Din 2000 şi până acum, cazurile de suprasolicitare s-au dublat şi sunt în continuă creştere. "Dacă înainte aveam două cazuri pe lună, acum am măcar unul pe săptămână, ne spune conf. Dobrescu. Între 2 şi 8 la sută din copiii care ajung la psihiatru au depresie şi necesită spitalizare. "Din păcate, până la 10 ani, copilul nu protestează. Vă dau exemplul unei fetiţe dintr-o familie de muzicieni. Ea face, în afara şcolii, călărie, înot, scrimă şi canto. Pe lângă aceste activităţi, mai are şi meditaţii la engleză şi germană. Nu are decât 10 ani. A adus-o bunica, din cauza durerilor de cap, iar fetiţa ne-a spus că nu mai are timp de joacă. Tot din cauza suprasolicitării a venit la noi un alt copil, care avea dureri de cap şi greaţă tocmai înainte de a pleca la şcoală. În discuţia pe care am avut-o am aflat că acest copil avea trei caiete: unul pentru învăţătoare, unul pentru mama şi altul pentru bunica. Părinţii triplaseră presiunea şcolară. Singura soluţie este respectarea principiului plăcerii. Dacă micuţii fac o activitate cu plăcere, pot să facă şi o sută de ore pe săptămână, dar dacă nu le place şi totuşi trebuie, ca în cazul disciplinelor de la şcoală, două lecţii pe săptămână sunt de ajuns", ne-a explicat conf. dr. Iuliana Dobrescu.

Examenele dăunează sănătăţii
Stresul dinaintea examenelor poate duce la tulburări serioase ale sănătăţii la copii. De aceea, ar fi binevenită perspectiva europeană, de evitare a examenelor înainte de vârsta de 16 ani, adică renunţarea la examenul de capacitate. "Copiii sunt traumatizaţi de părinţi, iar calvarul începe încă din clasa a şaptea. Urmează meditaţii peste meditaţii şi un stres mai mare decât copilul poate duce. Cei mai slabi se decompensează psihic şi nevrotic şi ajung la traume şi depresii greu de rezolvat înainte de examen", ne-a declarat conf. dr. Iuliana Dobrescu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite