Controlaţi-vă periodic valoarea tensiunii arteriale!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un român din cinci suferă de hipertensiune, unul dintre factorii de risc ai bolilor cardiace. Schimbarea stilului de viaţă şi monitorizarea tensiunii arteriale pot reduce riscul producerii unui infarct sau al unui accident vascular cerebral.

Modul de viaţă stresant, sedentarismul, consumul ridicat de sare, alcoolul, vârsta, factorul ereditar, obezitatea sunt factori care ne predispun la hipertensiune arterială. În prezent, se estimează că în ţara noastră există între 5 şi 7 milioane de hipertensivi, în contextul în care studiile arată că 40 la sută din populaţie suferă de hipertensiune arterială. Hipertensiunea arterială este un factor major de risc al bolilor de inimă. De aceea hipertensivii trebuie să îşi măsoare tensiunea regulat, dimineaţa şi seara.

“Hipertensiunea este un ucigaş tăcut, deoarece complicaţiile se descoperă în timp. Pacientul nu resimte niciun efect al valorii crescute a tensiunii. Este important ca tensiunea arterială normală să se menţină sub control. Atunci când tensiunea arterială sistolică este mai mare cu 20mmHg, riscul de atac de cord se dublează”, a explicat dr. Roxana Darabont, secretar al Grupului de Lucru de Hipertensiune Arterială.

140/90 mmHg, valoarea normală a tensiunii

Potrivit prof. Dr. Eduard Apetrei, vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, valoarea normală a tensiunii arteriale, în cazul unei persoane perfect sănătoase, este de 140/90mmHg. În cazul persoanelor cu diverse alte afecţiuni asociate, precum diabetul zaharat, accidentul vascular cerebral, infarctul sau obezitatea, valoarea medie a tensiunii arteriale este de 130/80mmHg.

“Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru accidentele vasculare cerebrale (AVC) şi demenţă. Prezenţa hipertensiunii arteriale mari creşte de patru ori riscul de Alzheimer. De multe ori AVC-ul este veriga intermediară dintre hipertensiune şi demenţă”, a explicat prof. Dr. Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii Române de Neurologie.

Campanie de informare a cetăţenilor

Pentru a se evidenţia riscurile reprezentate de nivelul crescut al tensiunii arteriale, Societatea Română de Cardiologie şi Academia de Ştiinţe Medicale desfăşoară campania “Măsoară pentru a controla”. Aceasta urmăreşte informarea oamenilor despre valorile normale ale tensiunii arteriale, dar şi despre valorile care trebuie să îi alarmeze şi să îi facă să apeleze la sfatul unui medic.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite