Controlaţi-vă periodic ochii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vizitele anuale la oftalmolog ne ajută să depistăm din timp eventualele probleme de vedere. Numărul pacienţilor din cabinetele oftalmologice a crescut în ultimii ani, deoarece românii au devenit mai conştienţi de importanţa controalelor regulate.

„Nu s-a constatat o creştere a procentului afecţiunilor oculare în rândul românilor şi, cu toate acestea, tot mai multe persoane vin la cabinet, fie pentru un simplu control, fie pentru tratarea prin metode moderne a unor afecţiuni cunoscute, cum sunt viciile de refracţie (miopie, hipermetropie, astigmatism) sau cataracta.

Începem să ne apropiem astfel de ţările occidentale în ceea ce priveşte tratamentul bolilor de ochi”, arată Mircea Cristian Moraru, medic primar oftalmolog la clinica Oculus din Capitală.

O mare parte a persoanelor care fac controale oftalmologice regulate o reprezintă românii de la oraşe. 

Primul control, la vârsta de patru ani

O treime din români au vicii de refracţie şi, drept urmare, ar trebui să poarte ochelari. Iar o mare parte dintre aceştia sunt copii şi tineri. Doctorul Moraru atrage atenţia asupra importanţei diagnosticării precoce şi a corectării problemelor de vedere la copii. Dacă viciile de refracţie nu sunt descoperite la timp, înainte chiar ca cel mic să meargă la şcoală, problemele sale se vor agrava.

Spre exemplu, copiii care suferă de strabism sau de o diferenţă foarte mare de dioptrii între cei doi ochi (anizometropie) pot face ambliopie, cunoscută popular sub denumirea de „ochi leneş”. Afecţiunea apare atunci când creierul copilului se obişnuieşte să elimine o imagine pe care ochii lui nu o percep clar sau o văd dublată.

Ambliopia trebuie depistată în jurul vârstei de patru ani, deoarece, după această vârstă, pierderea vederii este ireversibilă.

Bolile care ne orbesc

Dintre afecţiunile oculare care apar odată cu înaintarea în vârstă, două sunt extrem de periculoase, pentru că, în timp, pot duce la orbire: cataracta şi glaucomul. Mircea Cristian Moraru spune că, din totalul populaţiei, aproximativ 60.000 de persoane ar trebui să sufere intervenţii chirurgicale pentru tratarea cataractei. Cu toate acestea, doar 40.000 de români cu această boală primesc tratamentul de care au nevoie.

Restul populaţiei ajunge în cabinetele medicilor oftalmologi doar în faza avansată a cataractei, când nu se mai poate face nimic. Statisticile la nivel mondial clasează cataracta pe primul loc în topul bolilor care duc la orbire. Cataracta este o boală care survine în momentul în care cristalinul, cunoscut ca lentila ochiului, îşi pierde transparenţa şi elasticitatea, având drept consecinţă înceţoşarea vederii.

Românii nu se tratează de glaucom

Cât priveşte glaucomul, doar doi la sută dintre cei care au afecţiunea sunt şi diagnosticaţi.  Dintre aceştia, doar jumătate beneficiază de un tratament adecvat.

Glaucomul, a doua cauză de orbire la nivel mondial, este cauzat de presiunea intraoculară mărită care duce la apariţia unor leziuni la nivelul nervului optic. Odată cu trecerea timpului, aceste leziuni se accentuează şi survine orbirea.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite