Contracepţia este necesară şi după 35 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeile cred că nu mai trebuie să se protejeze de sarcinile nedorite pe măsură ce înaintează în vârstă pentru că le scade fertilitatea. Din cauza acestei idei preconcepute, numărul de sarcini accidentale şi de avorturi la femeile trecute de această vârstă se apropie de cel înregistrat la adolescente.

Avertismentele medicilor privind riscul de infertilitate după vârsta de 35 de ani au determinat femeile să creadă că nu mai pot concepe copii şi că nu mai este cazul să se protejeze de o eventuală sarcină nedorită.

„Deşi fertilitatea scade pe măsură ce femeia înaintează în vârstă, ea nu dispare. Concepţia este posibilă şi după 35 de ani, uneori chiar şi la 50 de ani, dacă femeia nu a intrat la menopauză şi dacă încă mai are o parte din rezerva de ovule.

Prin urmare, vârsta în sine nu trebuie privită ca o metodă de protecţie pentru sarcinile nedorite", atrage atenţia medicul ginecolog Dorin Drâmbăreanu de la Spitalul Clinic „Prof. dr. Panait Sârbu" din Bucureşti.

Rata avorturilor, foarte mare

Statisticile din Marea Britanie semnalează că rata avorturilor la femeile cu vârste între 40 şi 44 de ani este similară celei înregistrate la adolescentele cu vârste până în 16 ani: patru întreruperi de sarcină la 1.000 de femei.

„În România nu există statistici în acest sens, însă din experienţa clinică am constatat o frecvenţă destul de mare a sarcinilor accidentale şi a întreruperilor de sarcină la femeile cu vârste de peste 35 de ani, care au crezut că nu mai pot concepe copii după această vârstă", potrivit medicului ginecolog Dorin Drâmbăreanu.

Având această convingere, femeile sunt surprinse să descopere că sunt însărcinate. În multe cazuri, lipsa menstruaţiei este pusă pe seama apropierii de vârsta menopauzei, iar acest lucru întârzie prezentarea la medic şi decizia de a întrerupe sarcina.

Medicii britanici au lansat chiar o campanie de conştientizare pentru femeile cu vârste de peste 35 de ani, prin intermediul căreia doresc să atragă atenţia asupra necesităţii folosirii unei metode contraceptive în cazul în care acestea nu doresc copii.

Pilulele nu sunt indicate

Contracepţia este necesară până la instalarea menopauzei, însă metodele indicate după vârsta de 35-40 de ani sunt mai limitate decât la femeile tinere.

Pilulele contraceptive nu sunt recomandate de obicei de medici femeilor cu vârste de peste 35 de ani, din cauza riscului de a dezvolta complicaţii cardiovasculare, care creşte odată cu vârsta. Femeilor cu hipertensiune arterială, celor cu diabet, fumătoarelor şi celor cu istoric familial de boli cardiovasculare le sunt contraindicate contraceptivele combinate (care conţin şi estrogen, şi progesteron).

 Studiile au asociat folosirea pilulei combinate după această vârstă şi cu un risc mai mare de cancer de sân. „Soluţii mai sigure pentru femeile din această categorie de vârstă sunt steriletul, prezervativul, diafragma sau sterilizarea chirurgicală. Dar cel mai indicat ar fi ca femeia să apeleze la un specialist în planificare familială, pentru a primi o recomandare adaptată vârstei", spune dr. Dorin Drâmbăreanu.

Sarcini cu risc de complicaţii

Statisticile apreciază că aproximativ jumătate din femei pot concepe copii între 40 şi 50 de ani. Concepţia este posibilă chiar şi în preajma menopauzei, când menstruaţia devine mai rară sau neregulată. Dar riscurile de complicaţii ale sarcinilor din acest interval de vârstă sunt foarte mari. Din acest motiv, unele femei optează pentru avort atunci când rămân însărcinate accidental.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite