Conflict de interese pe piaţa analizelor de laborator din Târgu Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În preajma declanşării programului naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, ultimele două laboratoare de stat din Târgu Mureş sunt ameninţate cu desfiinţarea. Cele două

În preajma declanşării programului naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, ultimele două laboratoare de stat din Târgu Mureş sunt ameninţate cu desfiinţarea.
Cele două laboratoare de la Spitalul Judeţean şi cel de la Policlinica II nu sunt acreditate, ci au planuri de conformare prelungite de la an la an, iar activitatea lor s-a restrâns foarte mult. Din martie 2005, pacienţii trimişi de medicul de familie nu mai beneficiau de gratuitate la analizele medicale decât pentru cazurile de urgenţă sau dacă aveau trimitere de la medicul specialist. Următorul pas al reformei din sănătate este transformarea acestor laboratoare în puncte de lucru. Mureşenii care vor avea neşansa să se îmbolnăvească vor fi nevoiţi, de acum înainte, să aleagă, pentru analize, calea celor 20 de laboratoare private care au contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate. Aici se manifestă un evident conflict de interese, precum şi o concurenţă neloială faţă de cabinetele de stat, prin faptul că acele cabinete private pot acorda comisioane medicilor specialişti şi de familie care le solicită pacienţilor utilizarea unui anumit laborator particular. În situaţia de la Policlinca II din Târgu Mureş, chiar şefa laboratorului, Kristaly Dora, are propriul laborator privat, "Dora Medicals SRL". Doctoriţa în cauză a negat conflictul de interese spunând că "m-aş fi bucurat să fie inclus şi acest laborator al policlinicii, fiind singurul din judeţ cu autorizaţie de funcţionare din partea Sanepidului". Preşedintele CJAS Mureş, Csiki Zsuzsanna, n-a avut o explicaţie coerentă privind criteriile de acordare a contractelor pentru cele 20 unităţi, şi nu pentru altele... Iar Anca Florea, director relaţii contractuale în cadrul CJAS Mureş, recunoaşte că instituţia va plăti până la finele acestui an laboratoarelor private din judeţ peste 41 miliarde de lei pentru analizele efectuate. Şeful Autorităţii de Sănătate Publică, Silviu Morariu, îşi apără breasla şi susţine că, potrivit legii, afacerea privată a doctoriţei Kristaly Dora nu căpuşează sistemul. "Nu este o incompatibilitate, pe Legea 95, între şef de secţie la clinică şi propriul laborator privat. Dacă spitalul îşi permite să aibă pierderi la laboratoare, e treaba sa", a declarat Morariu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite