Combinaţii alimentare care îngreunează digestia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Combinaţii alimentare care îngreunează digestia
Combinaţii alimentare care îngreunează digestia

Asocierea fripturii cu cartofi sau cu făinoase duce la balonare şi la arsuri gastrice.Organismul uman este programat în aşa fel încât să absoarbă nutrienţii câte unui aliment pe rând sau în anumite combinaţii.

Fiecare tip de aliment are nevoie de o enzimă diferită pentru a fi digerat. De aceea, specialiştii recomandă să fie consumate împreună doar alimente care au nevoie de aceleaşi enzime pentru a fi metabolizate.

„Pentru a asigura o nutriţie sănătoasă şi echilibrată, trebuie să ţinem seama de compatibilitatea alimentelor consumate la aceeaşi masă.

Aceasta, deoarece alimentele incompatibile determină apariţia fenomenelor de fermentaţie şi de putrefacţie, ceea împiedică asimilarea compuşilor esenţiali unei bune funcţionări a organismului”, spune Livia Nena, biolog nutriţionist la Centrul Bio Nutriliv din Bucureşti.

Friptura cu cartofi, cea mai nefericită alegere

„Combinarea glucidelor (pâine, paste făinoase, orez, cartofi şi produse zaharoase) cu proteine (carne, brânzeturi şi ouă)  duc cel mai adesea la stocări masive de grăsimi în organism, la slăbirea sistemului imunitar şi la degenerarea celulară”, mai spune Livia Nena.

Specialiştii pun acest lucru pe seama faptului că această asociere încetineşte absorbţia principiilor nutritive pentru că necesită condiţii diferite de digestie (un mediu acid pentru proteine şi unul alcalin pentru glucide).

De asemenea, nu se recomandă nici consumul la aceeaşi masă a glucidelor cu grăsimi saturate, iar aici se încadrează macaroanele cu brânză, pâinea cu unt sau cu şuncă ori cartofii cu unt sau cu smântână.

Făinoasele cu zahăr dau arsuri la stomac

Prăjiturile care conţin făină şi zahăr sau sirop, pâinea cu dulceaţă sau cu miere, dar şi fructele uscate de tipul curmalelor, stafidelor sau smochinelor produc fermentaţie, favorizând apariţia arsurilor la stomac şi balonării. În plus, această combinaţie duce la o scădere a activităţii pancreasului, iar dacă devine o practică regulată, creşte riscul de apariţie a diabetului zaharat.

Laptele şi fructele, doar ca gustări

Specialiştii nu recomandă consumul de lapte în timpul mesei, pentru că favorizează apariţia indigestiei. Aceasta, deoarece laptele neutralizează mediul acid din stomac, necesar pentru digestia proteinelor concentrate, de tipul cărnii, brânzei sau ouălor.

Fructele trebuie consumate şi ele ca gustare, la două ore după masa principală, pentru că produc fermentaţie în stomac. Mai ales fructele şi legumele acide, de tipul roşiilor, în asociere cu glucide, de exemplu, fac ca enzimele care ar trebui să le descompună pe aceastea din urmă să fie distruse de mediul acid. 

image

Se recomandă consumul proteinelor cu salate verzi sau cu legume fierte ori crude (cu excepţia morcovului, sfeclei roşii şi cartofului). De asemenea, o combinaţie sănătoasă este cea a glucidelor de tipul pâinii integrale, pastelor făinoase, orezului şi cartofilor cu verdeţuri şi legume.

image


Livia Nena
biolog-nutriţionist

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite