Colesterolul, pericol şi pentru tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alimentele fast-food sunt bogate în grăsimi saturate, care se depun, în timp, pe vasele de sânge
Alimentele fast-food sunt bogate în grăsimi saturate, care se depun, în timp, pe vasele de sânge

Nivelul crescut de lipide în sânge afectează unul din cinci adolescenţi americani, crescând riscul de boli cardiovasculare. Tulburările metabolismului grăsimilor, boli caracteristice adulţilor, pot ajunge să-i afecteze şi pe tineri, din cauza schimbărilor stilului de viaţă.

Unul din cinci adolescenţi prezintă niveluri anormale ale lipidelor în sânge, arată un studiu al Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii. Astfel, 20 la sută din tinerii cu vârste cuprinse între 12 şi 19 ani au valori crescute de colesterol LDL („rău"), valori scăzute de colesterol HDL („bun") şi trigliceride peste valorile normale. Aceste grăsimi sunt implicate în apariţia bolilor cardiovasculare.

Obezitatea, una dintre cauze

Studiul a urmărit rezultatele analizelor a 3.125 de tineri cu greutăţi diferite. Din cei obezi, 43 la sută aveau valori anormale ale lipidelor în sânge. Abateri de la normal prezentau şi 22 la sută din tinerii supraponderali şi 14 la sută din cei cu greutate normală.

„Copiii supraponderali şi obezi au un risc mai mare decât cei normoponderali de a avea niveluri nesănătoase de grăsimi în sânge. Actuala epidemie de obezitate infantilă face ca această problemă să devină de maximă urgenţă şi importanţă", a declarat Ashleigh May, medic specialist în cadrul Departamentului pentru Prevenirea Bolilor Cardiace şi Atacului Cerebral din cadrul Centrului.

Diferenţe au fost înregistrate şi în ceea ce priveşte sexul şi vârsta. Astfel, rezultatele anormale au fost mai frecvente în rândul băieţilor (24 la sută), comparativ cu fetele (16 la sută), iar nivelul colesterolului sănătos a fost mai mic la adolescenţi faţă de copiii de 12-13 ani.

Adolescenţii români, la risc

Academia Americană de Pediatrie recomandă realizarea de screeninguri pentru adolescenţii ai căror părinţi au avut probleme cu nivelul colesterolului „rău". De asemenea, trebuie ţinuţi sub control factori de risc precum fumatul, hipertensiunea arterială şi diabetul.

În România, controlul medical în rândul tinerilor este realizat de pediatri sau de medicii de familie. Potrivit acestora, adolescenţii cu exces ponderal nu au valori anormale ale colesterolului, iar cazurile de dislipidemii în rândul tinerilor reprezintă încă probleme moştenite de la părinţi, care necesită tratament medicamentos. Totuşi, specialiştii estimează că perpetuarea stilului de viaţă actual ne poate aduce într-o situaţie similară celei din SUA.

„Încă nu am întâlnit valori anormale ale colesterolului la pacienţii adolescenţi supraponderali şi obezi", ne spune medicul Rodica Nanu, pediatru în cadrul clinicii Medicover. „Cei mai mulţi dintre aceşti copii imită obiceiurile familiei. Au aceeaşi dietă şi sunt sedentari, petrec mult timp în faţa televizorului sau calculatorului. Nu sunt stimulaţi să facă mişcare", completează pediatrul.

Şi medicul de familie Călin Ciubotaru atrage atenţia asupra faptului că dislipidemiile, încă apanajul adulţilor, pot ajunge să afecteze şi tinerii. „Ce contează foarte mult este educarea populaţiei şi schimbarea stilului de viaţă, pentru a preveni această situaţie", completează medicul.

Prevenţia presupune un nou stil de viaţă

O alimentaţie sănătoasă presupune consumul alimentelor naturale, fără aditivi, corect combinate şi respectarea meselor zilnice. „În cazul persoanelor care sar peste micul dejun, riscul de obezitate creşte cu 450 la sută", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti, în cartea sa, „Noua ordine alimentară. Si noi ce mai mâncăm?".

Din cauza dietei proaste din timpul zilei, organismul recuperează seara, iar alimentele consumate în a doua jumătate a zilei se depun sub formă de grăsime. În plus, specialiştii recomandă cel puţin 30 de minute de mişcare zilnic.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite