Coenzima Q10, indispensabilă organismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicio celulă nu ar putea produce energie dacă această substanţă nu ar exista în corp. Cercetările recente arată că această coenzimă ar putea fi un adjuvant în terapia anticancer, datorită efectului său puternic antioxidant.

 Enzimele accelerează reacţiile biochimice din organism, însă deseori, pentru ca aceste reacţii să se producă, în ajutorul lor vin anumite substanţe care se numesc coenzime.

Coenzima Q10 are proprietăţi de vitamină şi se găseşte în toate celulele organismului. Rolul ei este esenţial pentru producerea energiei. În absenţa coenzimei Q10, celula nu mai poate elibera energie şi moare. Celulele musculare, cerebrale, hepatice şi cardiace au cea mai mare nevoie de coenzima Q10, pentru că sunt cele mai mari consumatoare de energie ale organismului.

Stimulează activitatea muşchiului cardiac

Oamenii de ştiinţă au descoperit că nivelul coenzimei Q10 în celulele inimii bolnavilor cu insuficienţă cardiacă este sub limita normală.

Mai multe studii au arătat că administrarea unor suplimente alimentare cu coenzima Q10 stimulează producerea de energie în muşchiul cardiac şi creşte forţa de pompare a sângelui, atenuând astfel simptomele insuficienţei cardiace: respiraţia greoaie, oboseala la mers şi somnul dificil.
Studii similare au demonstrat că o concentraţie scăzută de coenzima Q10 în organism are ca efect apariţia hipertensiunii arteriale sau cardiomiopatiei, o tulburare de funcţionare a muşchiului cardiac.

Este un bun antioxidant

Pe lângă funcţia importantă pe care o are în producerea energiei la nivel celular, coenzima Q10 are şi rol antioxidant în organism, contracarând efectele nocive ale radicalilor liberi. Un nivel optim al acestei vitamine-enzime ţine departe infecţiile, dar are şi potenţial anticancerigen.

Oamenii de ştiinţă au sugerat încă din anii ’70 că această coenzimă ar putea fi un posibil tratament pentru cancer, după ce au descoperit că anumiţi bolnavi cu această afecţiune au o concentraţie scăzută de Q10 în sânge: cei cu mielom, cu limfom, cu cancer de sân, pulmonar, de prostată, de pancreas şi de colon. Potrivit specialiştilor, coenzima ar putea fi administrată sub formă de suplimente alimentare ca terapie adjuvantă a cancerului, pentru că stimulează sistemul imunitar. Studii mai recente au arătat că poate opri chiar evoluţia tumorilor maligne, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili cu precizie acest efect.

Nivelul ei scade după 30 de ani

Organismul nu mai poate produce suficientă coenzima Q10 după vârsta de 30 de ani. Din fericire, ea se găseşte în toate alimentele de origine vegetală sau animală, dar în concentraţii mai mari în organe (inimă, ficat, rinichi) şi în carnea de vită, în peştele gras oceanic (somon, sardine, ton) şi în cerealele integrale. „Suplimentele alimentare sunt indicate persoanelor care au o alimentaţie dezechilibrată şi celor care iau statine pentru reducerea nivelului colesterolului. Aceste medicamente inhibă acţiunea coenzimei Q10, motiv pentru care este necesară suplimentarea ei. Şi cei care suferă de parodontoză pot lua suplimente de Q10 pentru a opri evoluţia inflamaţiei gingiilor”, susţine profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. Dozele variază de la 60 mg/zi până la 200 mg/zi, după caz. Administrarea suplimentelor de Q10 poate reduce eficienţa unor tratamente precum cel cu anticoagulante. De aceea, este indicat să cereţi sfatul unui medic înainte de a recurge la suplimente.

Benefică şi pentru creier

În studiile clinice, suplimentele alimentare cu coenzima Q10 s-au dovedit bune adjuvante în tratamentul maladiilor Alzheimer şi Parkinson. Acest efect se datorează proprietăţilor antioxidante pe care le are. De asemenea, se pare că ele grăbesc recuperarea persoanelor care au suferit accidente vasculare cerebrale, încetinesc procesul de îmbătrânire, menţin elasticitatea pielii şi îmbunătăţesc mobilitatea spermatozoizilor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite