Ciupercile de piele ne strică vara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căldura favorizează răspândirea infecţiilor micotice, care afectează aproape 30% din populaţie.Ciupercile pielii se transmit prin atingerea obiectelor contaminate, precum încălţăminte, haine sau cada de baie. Dacă nu sunt tratate la timp, ele se pot extinde şi în alte zone ale corpului.

„Piciorul atletului”, candidoza, micoza inghinală şi pitiriazis versicolor sunt cele mai frecvente tipuri de ciuperci ale pielii cu care pacienţii se prezintă la medic în perioada verii. Acestea sunt uşor de depistat, pe piele apărând leziuni uscate, roşiatice, maronii sau albe, fiind deseori asociate cu senzaţia de mâncărime şi cu un miros neplăcut.

„Pitiriazisul versicolor apare în special pe torace şi se prezintă sub forma unor pete maronii sau albe, care arată ca şi cum ar fi stropi de cerneală. O altă problemă frecventă este Tinea pedis, o ciupercă a piciorului care, în general, descuamează pielea de pe talpă şi dintre degete, dând un aspect murdar acestei zone”, spune medicul dermatolog Anca Zbranca de la Clinica Roderma din Iaşi.

Bazinele de înot, sursă de infecţii

Majoritatea infecţiilor micotice pot fi luate de la ştrand sau de la piscină, dar şi de la duşuri publice, săli de sport ori de la vestiare. Astfel, contactul direct cu suprafeţele infectate, cum ar fi pereţii piscinelor, grătarele de la marginea lor şi chiar şezlongurile, poate duce la contaminarea cu astfel de ciuperci.

„În general, ciupercile pielii sunt leziuni care se iau prin contact direct. Acestea sunt însă favorizate şi de modificări ale echilibrului cutanat, de transpiraţie, de afecţiuni endocrine, de tulburări de metabolism sau de administrarea unor medicamente”, menţionează medicul dermatolog.

O cauză care duce la apariţia ciupercii piciorului ori unghiilor, numită şi „piciorul atletului”, este umiditatea şi purtarea pantofilor închişi sau ciorapilor din material sintetic. Aceştia împiedică respiraţia normală a pielii şi reţin transpiraţia, ceea ce întârzie vindecarea şi favorizează recidivele.

Pielea picioarelor trebuie să respire

Micozele cutanate trebuie tratate de la primul semn de mâncărime sau de roşeaţă. În cazul lor, este esenţial ca zona afectată să fie menţinută curată, uscată şi aerisită. De asemenea, este indicată purtarea pantofilor decupaţi, din piele, şi şosetelor din bumbac, acestea trebuind schimbate zilnic. În majoritatea cazurilor, astfel de infecţii pot fi tratate cu medicamente eliberate fără prescripţie medicală (unguente sau pudre antimicotice), cu tratamentul adecvat rata de vindecare fiind foarte crescută.

Igiena ne scapă de probleme

„Pentru a trata ciupercile pielii, se impune în primul rând o igienă riguroasă şi uscarea pielii după spălare. De asemenea, se recomandă medicamente antimicotice, de tipul Ketoconazole, Clotrimazol, Terbinafină, Amorolfină sau Amfotericină”, mai spune Anca Zbranca. 

Dacă după terminarea tratamentului infecţia persistă, trebuie consultat medicul, care poate prescrie medicamente antifungice orale şi unguente mai puternice. 

image

O igienă corectă şi tratarea bolilor metabolice şi endocrine sunt esenţiale pentru prevenirea micozelor cutanate.

image


Anca Zbranca
medic primar dermatologie

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite