Citiţi eticheta înainte de a cumpăra apa minerală!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Produsul trebuie să aibă inscripţionat izvorul de provenienţă, compoziţia chimică, data ultimei analize, precum şi termenul de valabilitate. Specialiştii spun că apa minerală naturală are proprietăţi curative, fiind benefică pentru sănătate. Totuşi, cea carbogazoasă ar trebui evitată de persoanele cu anumite afecţiuni.

Cele mai bune tipuri de apă minerală sunt cele care provin din izvoare de munte, ferite de poluare. Specialiştii spun că aceste ape sunt pure din punct de vedere microbiologic şi ajută la mineralizarea organismului datorită conţinutului de calciu, de magneziu, de sulfaţi, fluor, sodiu şi de alte substanţe minerale ce trebuie specificate pe etichetă.

În plus, pe ambalajul de îmbuteliere trebuie să fie indicate tipul şi preponderenţa sărurilor minerale dizolvate, precum şi data la care a fost făcută ultima analiză a compoziţiei chimice.

Plată, cea mai indicată

Potrivit profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului Naţional de Cercetări Alimentare, cea mai indicată apă pentru consumul zilnic este apa plată, putând fi băută de oricine fără contraindicaţii.

„Aceasta este o apă oligominerală ce poate conţine un gaz natural din depozitul de exploatare, însă fără a i se adăuga dioxid de carbon. Apa plată este indicată tuturor categoriilor de consumatori, fiind recomandate câte opt pahare pe zi: unul la trezire, unul înainte de culcare şi şase în cursul zilei", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Cea carbogazoasă, interzisă în gastrite

În funcţie de izvorul de provenienţă, apa minerală carbogazoasă naturală are la rândul ei o serie de calităţi şi de proprietăţi curative. Astfel, de exemplu, cea calcică (ce are un conţinut de calciu mai mare de 150 mg/l) ajută la creşterea densităţii osoase, fiind indicată în caz de osteoporoză.  Însă, apa minerală carbogazoasă are şi contraindicaţii. „Apa minerală carbogazoasă naturală poate fi benefică într-o serie de afecţiuni.

Totuşi, mai ales cea îmbogăţită cu dioxid de carbon industrial trebuie evitată de către persoanele care suferă de hiperaciditate gastrică, de ulcer gastric sau de reflux gastroesofagian, precum şi de cele care au probleme cardiace şi hipertensiune", spune Livia Nena, biolog nutriţionist la Centrul Bio Nutriliv din Bucureşti.

Un alt aspect de care este bine să ţinem cont este că apele minerale medicinale (cele care au o concentraţie de săruri mai mare de  1,5 g/l) trebuie consumate doar la recomandarea medicului. Curele se fac în general în cadrul tratamentelor balneare. Durata terapiei, precum şi tipul de apă recomandat se stabilesc în funcţie de starea de sănătate, de vârstă, de sex şi de nivelul de activitate fizică al fiecăruia.

Ziua Mondială a Apei

În fiecare an, data de 22 martie marchează Ziua Mondială a Apei.  În această zi, specialiştii trag încă o dată un semnal de alarmă asupra necesităţii protejării cantitative şi calitative a apelor, precum şi asupra îndatoririlor şi responsabilităţilor noastre de a întreţine, valorifica şi proteja sursele de apă. Evenimentele organizate în acest an în lumea întreagă au ca temă principală „Apă pentru oraşe, răspunsuri la provocările urbane".

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite