Cinci soluţii contra durerilor de gât

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceaiul călduţ, îndulcit cu miere, face bine atât adulţilor, cât şi copiilor de peste doi ani
Ceaiul călduţ, îndulcit cu miere, face bine atât adulţilor, cât şi copiilor de peste doi ani

Ceaiurile calde, gargarele, mierea şi vitamina C ajută organismul să combată infecţiile ORL, fără efecte secundare. Simptomele ar trebui să dispară în cel mult trei zile, în caz contrar, se impune vizita la medicul specialist.

Aproape nelipsite în perioada virozelor respiratorii, durerile de gât sunt provocate de virusuri şi de bacterii, mai rar de ciuperci. Pentru a ajuta sistemul imunitar să lupte cu infecţia, specialiştii recomandă metode eficiente, la îndemână şi necostisitoare, ce se pot combina pentru a grăbi vindecarea.

Citiţi şi:

Când microbii îşi rafinează atacul

Toamna se accentuează crizele de astm

1 Cât mai mult ceai

Consumate des, lichidele calde calmează iritaţiile de la nivelul gâtului. „Ceaiurile au efect de spălare şi de calmare. Pentru că microbii se înmulţesc într-un ritm alert, ele trebuie băute la intervale scurte de timp, pentru a elimina secreţiile acumulate. Tipul de ceai contează mai puţin", explică medicul de familie Călin Ciubotaru.

2 Gargară cu apă sărată

Repetată la fiecare trei-patru ore sau cel puţin dimineaţa şi seara, gargara ajută la eliminarea secreţiilor şi la hidratarea mucoasei gâtului, calmând senzaţia de arsură. Se recomandă gargara cu o soluţie salină, obţinută dintr-o cană de apă caldă şi o jumătate de linguriţă de sare. La această soluţie se poate adăuga şi o jumătate de linguriţă de turmeric, condiment cu proprietăţi antiinflamatorii folosit în bucătăria orientală, ce intră în compoziţia curry-ului.

„Şi copiii cu vârste de peste 4 ani pot face gargară, cu soluţie de bicarbonat de 4-5%. Aceasta se prepară din 100 ml de apă şi o linguriţă de bicarbonat", completează medicul primar pediatru Rodica Nanu, de la clinica Medicover

3 Miere şi lămâie

Folosită de sute de ani, mierea a fost confirmată ca antibiotic natural anul acesta, de către Cercetătorii de la Centrul Medical Academic din Amsterdam. Potrivit lor, albinele produc o proteină numită defensină 1, pe care o adaugă mierii şi care este principala responsabilă de efectul bactericid.

Pentru calmarea durerilor de gât, mierea se poate folosi în ceai sau amestecată cu zeamă de lămâie, bogată în vitamina C. Astfel, se poate lua câte o linguriţă dintr-un amestec de miere şi de zeamă de lămâie, dimineaţa şi seara.

O regulă general-valabilă este aceea că mierea nu se amestecă cu ceaiul fierbinte, pentru că temperaturile înalte îi distrug proprietăţile. „Mierea nu este recomandată copiilor cu vârste mai mici de un an, din cauza riscului de infecţie cu Clostridium botulinum", atrage atenţia medicul pediatru Rodica Nanu.

4 Antiinflamatoare şi antiseptice

Medicamentele indicate în caz de dureri de gât sunt antiinflamatoarele nesteroidiene, de tipul diclofenacului şi aspririnei. Aspirina este contraindicată copiilor cu vârste mai mici de şase ani şi persoanelor care suferă de afecţiuni gastrice.

„Pentru reducerea febrei la copil, părinţii pot folosi duşuri călduţe şi ceaiuri, şi doar la temperaturi mai mari de 38,5 grade Celsius pot administra copilului paracetamol pentru copii. Este recomandat să anunţe medicul pediatru de la începutul apariţiei simptomelor, acest lucru fiind obligatoriu dacă roşul în gât nu cedează după trei zile de tratament", subliniază medicul pediatru Rodica Nanu.

Pentru adulţi, o altă soluţie sunt drajeurile de supt, ce conţin substanţe antiseptice şi anestezice. Şi bomboanele simple fac bine, pentru că menţin gâtul hidratat.

5 Odihnă

La modul ideal, persoana care suferă de roşu în gât trebuie să stea în casă şi să se odihnească, acest lucru grăbindu-i vindecarea. „Mai ales copiii care fac febră peste 38 de grade Celsius trebuie să rămână în casă. În plus, părinţii nu trebuie să îi forţeze să mănânce", atrage atenţia medicul pediatru.

O regulă generală pentru această perioadă este de a se evita băuturile acidulate şi alimentele crocante, precum pâinea prăjită şi covrigeii, pentru că acestea irită suplimentar gâtul.

Tratamentul bebeluşilor, administrat mamei

Copiii cu vârste mai mici de doi ani care fac roşu în gât şi sunt hrăniţi la sân vor primi tratamentul prin laptele matern. „În perioada în care bebeluşul are roşu în gât, mama trebuie să ia vitamina C şi să consume aproximativ trei litri de apă zilnic", spune medicul pediatru Rodica Nanu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite