Chirurgia redă plăcerea mâncatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a suferit un accident vascular cerebral, un pacient a ajuns la Spitalul Militar Central din Bucureşti pentru că nu mai putea înghiţi, mâncarea riscând să ajungă pe căile

După ce a suferit un accident vascular cerebral, un pacient a ajuns la Spitalul Militar Central din Bucureşti pentru că nu mai putea înghiţi, mâncarea riscând să ajungă pe căile respiratorii.
Pentru că bolnavul a fost în incapacitate de a se alimenta, medicii i-au instalat o gastrostomă, adică i-au plasat un tub în stomac pentru a putea fi hrănit. Pacientul a găsit soluţia la Clinica de Chirurgie Toracică, condusă de prof. dr. Teodor Horvat, din cadrul Spitalului Militar Central. Aici este singurul loc din ţară unde se face operaţia care redă pacienţilor plăcerea mâncatului, după ce au suferit un atac vascular cerebral.
Intervenţia - delicată, dar eficientă
"Deglutiţia normală presupune trei faze: o fază orală, o fază faringiană şi una esofagiană. Faza orală şi esofagiană durează o secundă. După ce mâncarea a trecut în esofag şi ajunge în stomac, pot să treacă între 8 şi 12 secunde, în funcţie de lungimea esofagului, variabilă de la o persoană la alta", spune prof. dr. Teodor Horvat.
Există însă afecţiuni ale sistemului nervos central, ale nervilor cranieni, ale musculaturii faringo-esofagiene, care pot să afecteze faza faringiană şi esofagiană. "Un bolnav care a suferit un accident vascular cerebral se poate recupera complet, dar poate să aibă o mare dificultate în a mânca. Practic, nu se poate alimenta, nu poate înghiţi, pentru că bolul alimentar din cavitatea bucală nu mai trece în esofag, cum se întâmplă în mod normal, ci există pericolul să fie aspirat în căile respiratorii, unde se pot produce infecţii severe", ne-a mai declarat prof. dr. Teodor Horvat. În această situaţie, există o soluţie, o operaţie care se numeşte esomiotomie extramucoasă faringo-esofagiană, realizată numai de prof. dr. Horvat. Chirurgul secţionează fibrele musculare ale esofagului cervical, ale faringelui şi ale sfincterului esofagian superior. "Este o operaţie extrem de delicată, se realizează pe partea stângă a gâtului, se pătrunde între pachetul vascularo-nervos al gâtului, trahee, esofag şi tiroidă. Se aseamănă cu activitatea unui ceasornicar. Dar, după această operaţie, actul de deglutiţie se îmbunătăţeşte semnificativ", mai spune prof. dr. Horvat.
Fără această operaţie, singurele posibilităţi de hrănire pentru un pacient care a rămas cu sechele după un atac vascular cerebral erau gastrostoma, plasarea unui tub în stomac, sau excluderea laringelui din calea respiratorie. "Faţă de gastrostomă şi diversie laringo-traheală, această operaţie este de preferat, pentru că nu lasă nici un disconfort pacientului", ne-a declarat prof. dr. Teodor Horvat.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite