Chiropractica, mit sau adevăr?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul îndrumar pentru tratarea durerilor de spate publicat de Institutul Naţional de Sănătate şi Excelenţă Clinică din Marea Britanie supraestimează beneficiile şi subestimează riscurile chiropracticii, potrivit cotidianului „The Guardian“.

Institutul britanic recomandă chiropractica alături de o serie de alte metode pentru tratarea durerilor de spate. Chiropractica a fost inventată în 1859 de către americanul D.D. Palmer.

Adoptate din medicina tradiţională asiatică principiile chiropracticii susţineau la vremea respectivă că prin coloana vertebrală „curge“ o „energie vitală“ care, blocată, duce la îmbolnăvirea organismului. Astăzi, însă, teoria lui Palmer este considerată doar un produs al „imaginaţiei chiropractice“.

*Reacţii adverse

Cu toate acestea, noul îndrumar recomandă  „terapia manuală, incluzând manipularea coloanei vertebrale“. Nici mai mult nici mai puţin de 39 de studii anterioare arată că „nu există nicio dovadă că manipularea coloanei vertebrale ar fi superioară altor tratamente standard pentru durerile acute sau cronice ale regiunii lombare“.

Riscurile, în schimb, sunt considerabile. Toate studiile de până acum au arătat că aproximativ jumătate dintre pacienţii trataţi prin chiropractică au suferit ulterior reacţii adverse moderate. Cum efectele secundare au durat cel mult 48 de ore, chiropractorii spun că sunt neglijabile.

Au fost raportate însă şi complicaţii serioase. Câteva sute de pacienţi au avut probleme grave în urma tratamentului chiropractic, inclusiv atacuri cerebrale şi chiar deces.

Lipsesc dovezile ştiinţifice

Chiropractorii spun că nu toate studiile confirmă legătura dintre chiropractică şi aceste evenimente sau că sunt extrem de rare şi că, oricum, manipularea coloanei vertebrale superioare nu este relevantă şi pentru zona lombară. Deşi nimeni nu ştie cu exactitate cât de frecvente sunt efectele adverse grave, cercetătorii spun că este foarte probabil să fie cauzate de chiropractică şi că tehnicienii manipulează coloana vertebrală superioară chiar dacă durerea e localizată în zona lombară.

Promovarea unor argumente slab susţinute are o lungă tradiţie în chiropractică. În 2001, o echipă de chiropractori a publicat o analiză care demonstra că „cea mai mare asociaţie de chiropractică din Canada distribuie broşuri cu informaţii privind arta clinică a chiropracticii, care nu sunt susţinute de dovezi ştiinţifice“.

În concluzie, deşi chiroterapia promite rezultate miraculoase în special pentru remedierea deficienţelor şi blocajelor legate de sistemele osos, muscular şi nervos, pacienţii trebuie să ţină cont şi de posibilitatea ca organismul lor să răspundă negativ manipulărilor.

Terapie pe înţelesul tuturor

Chiropraxie provine de la cuvântul grecesc „chiros“ care înseamnă „mână“. Tehnica reprezintă manipularea articulaţiilor şi vertebrelor pentru ca acestea să poată aluneca, sau mai bine zis reveni în spaţiile lor articulare. Succesul manevrei este anunţat de un zgomot specific denumit „cracment“ realizat la nivelul acelei articulaţii.

Terapia constă în manipulări, apăsări, torsiuni şi tracţiuni, fiind axată în special pe tratarea afecţiunilor articulare. Terapia este întâlnită şi sub numele de osteopatie, chiropracţie sau manipulări osteo-articulare.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite