VIDEO Cele mai noi tratamente în caz de dureri de spate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Injecţia cu ozon, nucleoplastia percutană şi sistemul DAVID sunt terapii de ultimă oră pentru problemele coloanei vertebrale, disponibile şi în România. Circa 80% din populaţie se confruntă cu dureri de spate, la un moment dat în cursul vieţii. În general, ele apar în zona lombară, fiind rezultatul afectării discurilor intervertebrale.

Cauzele care duc la apariţia durerilor de spate sunt dintre cele mai diverse: statul prelungit în picioare sau la birou, traumatismele, afecţiunile ginecologice, sarcina, ridicarea unor obiecte grele sau sedentarismul.

Specialiştii spun că, de obicei, aceste probleme nu sunt grave şi se tratează într-o lună cu ajutorul unui tratament cu analgezice, antiinflamatoare şi cu miorelaxante, asociat cu fizioterapie sau cu kinetoterapie. Totuşi, există situaţii când poate fi indicată intervenţia chirurgicală sau laserterapia.

„Terapia durerilor de spate cuprinde tratamentul medicamentos, cel fizicalkinetic conservator, intervenţii minim invazive, printre care se numără şi injecţiile cu ozon şi nucleoplastia percutană, sau intervenţia chirurgicală. În plus, programul fizicalkinetic poate fi îmbunătăţit cu ajutorul laserterapiei şi electrostimulării musculare", spune medicul primar balneofizioterapie şi recuperare medicală Georgiana Tache de la Centrul de Recuperare medicală Medical Care din Bucureşti.

Injecţii cu ozon, doar în centre specializate

O echipă de cercetători spanioli şi italieni a demonstrat că injectarea unui amestec de ozon şi oxigen la nivelul discurilor spinale afectate este o metodă eficientă de a atenua durerea şi de a reduce gradul de invaliditate, precum şi cantitatea de analgezice prescise în cazul persoanelor cu hernie de disc. Recent, această tehnică este aplicată şi la noi în ţară, în centre specializate, fiind recomandate, în general, câte zece şedinţe de ozonoterapie.

 „Ozonoterapia are efect analgezic şi reparator tisular, fiind indicată persoanelor care nu au indicaţie operatorie obligatorie sau celor care au mai făcut recent fizioterapie. Tratamentul cu ozon injectat intratisular poate fi urmat în paralel cu laserterapia şi cu tratamentul prin electrostimulare", explică medicul Georgiana Tache.

O metodă nouă de tratament al herniei de disc, disponibilă şi în România, este nucleoplastia percutană. Intervenţia reprezintă alternativa minim invazivă la operaţia clasică şi se realizează cu ajutorul unui dispozitiv prevăzut cu un ac în vârf, ce pătrunde prin piele până la discul herniat.

Procedura se face sub anestezie locală şi durează circa 30 de minute.

Nucleoplastie percutană, în hernia de disc

Noul tip de intervenţie se recomandă în cazurile medii de hernie, însă nu şi în cele simple, în care discul intervertebral este doar uşor deformat, sau în cele avansate, în care discul este rupt. „IRM-ul este cel care ne spune dacă este cazul de nucleoplastie percutană. Dacă această intervenţie este făcută fără indicaţii precise, există riscul recidivei. După două zile de la intervenţie, pacientul poate să-şi reia programul obişnuit, dar continuă să ia tratament antiinflamator timp de două săptămâni. În mod normal, se contraindică pe viitor mişcările bruşte", spune specialistul în radiologie intervenţională Rareş Nechifor de la Spitatul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Sistemul DAVID redă mobilitatea coloanei vertebrale

Persoanele care se confruntă cu dureri de spate pot scăpa de aceste probleme cu ajutorul sistemului DAVID, un aparat recent adus în România la Clinica "Regina Maria". Acesta este un sistem de recuperare pentru coloana vertebrală, cu ajutorul căruia se fac exerciţii similare celor recomandate în kinetoterapie. În plus, aparatul este prevăzut cu un mic monitor care evaluează fiecare efort. În general, specialiştii recomandă efectuarea a cel puţin zece şedinţe.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite