Cele mai noi tehnici de radioterapie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare an, peste 60.000 de români sunt diagnosticaţi cu cancer, conform celor mai recente date ale Ministerului Sănătăţii. La noi în ţară există un dispozitiv de radioterapie performant care permite ţintirea tumorii, cu afectarea minimă a ţesuturilor alăturate.   

În România, numărul deceselor cauzate de cancer este superior mediei mondiale cu peste 20 la sută, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. „Unul dintre principalele motive identificate în acest sens este lipsa tratamentelor moderne de radioterapie. Cele mai noi statistici oferite de Ministerul Sănătăţii arată că dintre cei 385.000 de bolnavi români luaţi în evidenţă, o mare parte pot urma un plan complet de radioterapie modernă", spune medicul specialist oncolog Mircea Gongu de la Clinica Gral Medical din Bucureşti. Specialiştii afirmă că în cadrul şedinţelor de radioterapie convenţională, dozele mari de radiaţii care vizează distrugerea tumorilor canceroase pot dăuna şi ţesutului sănătos din jurul acestora. De aceea, pot apărea efecte secundare ireversibile.

De exemplu, în cazul cancerului de gât, persoana care urmează radioterapia clasică poate să îşi piardă vocea sau îi pot fi afectate zonele apropiate. În cazul cancerului de prostată, deoarece prostata este poziţionată aproape de rect, tumoarea se poate răspândi şi la acest nivel. În schimb, terapiile cu ultrasunete, pe lângă faptul că nu sunt autorizate mondial, se folosesc doar în cazul cancerelor de suprafaţă, nefiind folosite, de exemplu, în cazul cancerelor de la nivelul organelor interne (plămâni, prostată). De asemenea, acest tip de terapie nu se aplică pe tumori mari, iar şedinţele durează foarte mult (şapte-nouă ore).

Efecte secundare minime

De curând, în ţara noastră se foloseşte o formă de radioterapie performantă, metodă prin care este ţintită cu precizie tumoarea, iar efectele secundare sunt minime. Astfel, un aparat modern care foloseşte un accelerator de particule de ultimă tehnologie înlocuieşte metoda veche folosită (cobaltoterapia), tratând orice formă de cancer (de la stadiu1 până la 4), cu o precizie mai mare şi într-o perioadă mai mică de timp. Cu ajutorul softului specific, medicul radioterapeut conturează volumul-ţintă de iradiere şi organele de risc.

Aparatul oferă tratament pentru o gamă variată de tipuri de cancer, localizat la nivelul întregului organism (plămâni, ficat, prostată, gât, oase, colon, sân, coloană, cap etc.). Tratamentul cuprinde în medie 20 de şedinţe. O şedinţă de radioterapie durează câteva minute, în funcţie de particularităţile fiecărui caz şi este monitorizată complet de către o echipă medicală. Preţul unui tratament complet de radioterapie şi întocmirea planului de tratament ajunge la 5.000 de euro. Această tehnologie unică în ţară se practică în cadrul Primului Centru de Excelenţă în Tratarea Cancerului din România, OncoFort. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite