Cele mai confundate simptome

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Durerile de stomac, dar şi cele de la nivelul mandibulei pot anunţa un infarct. Răguşeala şi tusea sunt printre manifestările cel mai puţin luate în seamă, fiindcă sunt socotite simptome „uşoare“.

Multe afecţiuni grave au simptome considerate banale. De aceea, bolnavul nu acordă importanţa cuvenită manifestărilor sale şi nu ajunge la medic. În plus, chiar şi la spital, în multe situaţii, confuzia predomină şi în rândul medicilor, care pot pune un diagnostic greşit.

Unul dintre cele mai confundate simptome cu posibile urmări grave este durerea de stomac, ce poate anunţa un infarct. Este vorba, de fapt, despre o durere în capul pieptului, pe care persoana în cauză o asociază cu senzaţia de „greutate" în stomac, asemănătoare celei care apare ca o consecinţă a meselor îmbelşugate.

„Mai ales în cazul vârstnicilor şi al diabeticilor care suferă un infarct miocardic, durerea tipică, intensă şi prelungită toracică poate lipsi. Bolnavii pot avea dureri uşoare, de scurtă durată sau dureri cu localizări mai puţin sugestive. De exemplu, poate apărea durerea în gât şi în mandibulă, în braţe sau în abdomenul superior", explică prof. dr Doina Dimulescu, medic specialist cardiolog în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă „Elias" din Bucureşti.

Tusea, manifestare complexă

Este un simptom comun unei game foarte variate de afecţiuni. Cel mai adesea, este considerată manifestare a unei afecţiuni respiratorii uşoare, de tipul răcelii sau ale gripei. Dar ea poate anunţa atât o afecţiune digestivă, cum este refluxul gastroesofagian, cât şi o problemă a inimii, precum insuficienţa cardiacă. În cazul bolilor digestive, este posibil ca acestea să afecteze o serie de terminaţii nervoase comune cu cele ale bronhiilor.

Astfel, în momentul refluxului sunt stimulate aceste terminaţii nervoase şi este declanşată tusea. De asemenea, este posibil ca o cantitate mică din sucul gastric care urcă de-a lungul tubului digestiv (în caz de reflux gastroesofagian) să ajungă în bronhii şi să provoace tuse.

Insuficienţa cardiacă se poate solda şi ea cu tuse uscată, persistentă. Explicaţia este că, atunci când inima nu mai poate pompa eficient sângele, se pot acumula lichid şi săruri minerale pe arborele bronhic, ceea ce determină apariţia tusei. O tuse care persistă timp îndelungat poate fi, de asemenea, un simptom al tuberculozei sau al cancerului pulmonar.

Aşadar, este foarte important ca persoanele care se confruntă cu această manifestare mai mult de şase săptămâni, să meargă la medic şi să realizeze investigaţii amănunţite. Doar astfel sunt posibile stabilirea rapidă a diagnosticului şi intervenţia precoce cu tratamente care să controleze afecţiunea.

Răguşeala poate ascunde noduli

Un alt simptom banal este răguşeala, care poate fi considerată o consecinţă a afecţiunilor respiratorii de tipul laringitei. Dacă vocea slăbită şi răguşită persistă însă, este cazul să consultaţi un medic ORL, fiindcă poate fi vorba despre noduli pe coardele vocale.

„Nodulii vocali apar de obicei la persoanele care-şi solicită foarte mult vocea, cum sunt profesorii, cântăreţii, actorii şi copiii care ţipă mult şi foarte tare. În timp, nodulii, care sunt la început fibroame benigne, pot suferi şi o transformare malignă (adică se pot transforma în cancer)", atrage atenţia medicul specialist ORL Cezara Danciu de la Spitalul Clinic „Colţea" din Capitală.

Durerile de ficat, un mit

„Ficatul doare în extrem de puţine cazuri, şi anume în abcese, congestii bruşte ale ficatului, în insuficienţa cardiacă şi în tumorile localizate la suprafaţa ficatului", precizează prof. dr Mircea Diculescu, director al Centrului de Gastroenterologie şi Hepatologie Fundeni. Aşadar, durerile în partea superioară dreaptă a abdomenului anunţă, cel mai adesea, o colică biliară cauzată de mesele copioase cu multe grăsimi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite