Cele mai bune căi de a ne purifica organismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alimentaţia bazată pe fructe şi pe legume, activitatea fizică şi ceaiurile din plante ne scapă de încărcătura de toxine acumulată de Sărbători. Mâncărurile grele, fumatul şi alcoolul îngreunează digestia şi slăbesc sistemul imunitar. Specialiştii ne sfătuiesc ca măcar de două ori pe an să facem o cură de detoxifiere.

Atunci când ne hrănim sănătos, organismul elimină în mod natural toxinele prin piele, rinichi, colon şi prin plămâni. Însă, cu timpul, din cauza poluării, bolilor, medicaţiei şi stilului de viaţă nesănătos, acest proces nu mai funcţionează corect.

Iar excesele făcute în perioada Sărbătorilor pot avea consecinţe precum tulburările digestive, creşterea tensiunii arteriale, mirosul neplăcut al respiraţiei, durerile de cap, ameţeala, oboseala şi iritabilitatea.

Specialiştii spun că dietele de detoxifiere trebuie urmate pe durate cuprinse între 7 şi 14 zile. Persoanele care au probleme cu inima, cu ficatul, cu rinichii şi cele care suferă de diabet trebuie să urmeze astfel de cure doar sub îndrumarea medicului.

Fără carne şi alcool pe toată perioada curei

Orice cură de detoxifiere presupune în primul rând eliminarea alimentelor greu digerabile, precum carnea, grăsimile, prăjelile, mezelurile, afumăturile, produsele cu aditivi alimentari şi cele cu un nivel crescut de conservanţi, dulciurile, făinoasele, zahărul şi băuturile carbogazoase.

De asemenea, cel puţin pe durata curei, trebuie excluse alcoolul, cafeaua şi ţigările. „O dietă fără produse animale are rolul de detoxifiere a organismului, mai ales în cazul persoanelor a căror alimentaţie este compusă exclusiv din carne, ouă şi din lactate.

Consumul excesiv de produse de origine animală are un efect toxic asupra organismului, mai ales în cazul persoanelor cu probleme renale, hepatice şi cardiovasculare", spune biologul nutriţionist Livia Nena de la Clinica Bio Nutriliv din Bucureşti.

Cereale şi sucuri de legume timp de 14 zile

Pentru purificarea organismului este bine ca, timp de 7 sau de 14 zile, să se consume cât mai multe legume crude sau fierte, fructe, orez fiert, soia, fulgi de cereale, pâine integrală, lapte şi produse lactate degresate.

De asemenea, este indicat consumul zilnic a cel puţin doi litri de apă plată sau de ceaiuri din plante, precum şi de sucuri naturale din legume şi din fructe proaspăt stoarse.

„Pentru a facilita procesul de eliminare a toxinelor este indicat să se prepare un suc proaspăt de ridichi negre, combinat cu suc de morcovi, de păstârnac şi de pătrunjel. Se consumă câte 200 ml de suc pe zi", recomandă medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie, de la Clinica MedAs din Bucureşti.

Ceaiurile de plante sunt remineralizante

O detoxifiere eficientă se face mai ales cu ajutorul ceaiurilor din plante.

„Ceaiul verde şi ceaiurile de coada-calului, de urzică ori de păpădie facilitează tranzitul intestinal, sunt vitaminizante şi remineralizante. Se pot bea câte una-două căni de astfel de ceaiuri pe zi. Un alt ceai cu rol detoxifiant şi depurativ este cel de trei-fraţi-pătaţi. Acesta se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată la 250 ml de apă clocotită şi se beau câte două căni pe zi", mai spune Ruxandra Constantina.

Plimbările stimulează metabolismul

Exerciţiile fizice uşoare sau plimbările alerte stimulează procesele metabolice, intensificând funcţiile naturale de depuraţie. Astfel, este indicat să se facă cel puţin o jumătate de oră de mişcare zilnic.

De asemenea, nu trebuie neglijată nici odihna, cele şapte-opt ore de somn în fiecare noapte restabilind echilibrul interior şi facilitând refacerea organismului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite