Ce soluţii există pentru sensibilitatea dentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pasta de dinţi specială atenuează sensibilitatea dentară
Pasta de dinţi specială atenuează sensibilitatea dentară

Un adult din patru suferă de dureri de dinţi apărute la consumul de alimente şi de băuturi reci sau fierbinţi. Pastele de dinţi speciale şi tratamentele stomatologice asigură atenuarea sensibilităţii dentare şi prevenirea complicaţiilor.

Diverse cauze pot duce la apariţia sensibilităţii dentare. Afecţiunile de la nivelul gingiilor, cariile, fisurile dinţilor, subţierea smalţului, obturaţiile realizate greşit de către stomatolog şi presiunea exercitată asupra dinţilor din cauza încleştării sau a scrâşnitului (în caz de bruxism) creează sensibilitate dentară.

La apariţia acestor probleme contribuie perierea prea dură a dinţilor, care poate determina retragerea gingiilor şi dezvelirea rădăcinii dinţilor. Când rădăcinile rămân descoperite, terminaţiile nervoase care conduc spre pulpa dintelui rămân expuse şi ele.

De aceea, la contactul dinţilor cu diverşi stimuli precum alimentele reci sau cele calde, apare durerea. Şi o igienă orală precară ce permite bacteriilor acide să dizolve smaţul dinţilor, fragilizându-l, face dinţii sensibili.

Unele proceduri dentare precum albirea, inserarea unei coroane dentare sau restaurarea unui dinte pot crea sensibilitate dentară temporară, care dispare într-un interval de 4-6 săptămâni. 

Fluorurarea atenuează durerea

Tratamentul sensibilităţii dentare se face în funcţie de gravitatea problemei. Apa de gură fluorurată şi tratamentele cu fluor la medicul stomatolog sunt prima soluţie în caz de sensibilitate dentară. De asemenea, tratamentul trebuie să includă şi folosirea pastelor de dinţi din comerţ, destinate atenuării sensibilităţii dentare.

Medicul poate recomanda pacienţilor şi folosirea unor geluri desensibilizante. „Fluorizarea locală cu ajutorul gelurilor sau al lacului cu fluor se face în cabinetul stomatologic. De asemenea, se pot folosi lacuri desensibilizante pe bază de glutaraldehidă", explică medicul stomatolog Lucian Claudiu Fătu de la Clinica Velvet Dental din Bucureşti.

Se pot îmbrăca dinţii

Dacă tratamentele cu produse pe bază de fluor nu ajung, stomatologul poate recomanda alte proceduri. „Se pot acoperi leziunile cuneiforme şi eroziunile smalţului de la nivelul coletului (suprafeţei) dinţilor cu ajutorul materialelor compozite sau al cimenturilor ionomere de sticlă", mai spune stomatologul Lucian Claudiu Fătu.

În cazurile în care abraziunea este mare şi tratamentele neinvazive de desensibilizare nu au dat rezultate, se poate alege devitalizarea dinţilor respectivi, adică extirparea nervului şi pulpei dentare. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite