Ce riscuri implică mărirea sânilor cu implanturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Implanturile rotunde sunt mai sigure decât cele în formă de lacrimă
Implanturile rotunde sunt mai sigure decât cele în formă de lacrimă

Deplasarea implanturilor şi dificultăţile în privinţa detectării cancerului de sân sunt problemele care pot apărea în urma operaţiilor de mărire a bustului. Un studiu recent arată că o formă rară de cancer, din categoria limfoamelor non-Hodgkin, ar putea fi declanşată de implanturile cu silicon.

Operaţia de implant mamar nu este lipsită de riscuri, cele mai frecvente probleme fiind deplasarea implanturilor, dezumflarea şi spargerea acestora. Toate aceste fenomene ţin de tipul de implant ales.  Mai exact, implanturile cu ser fiziologic se pot dezumfla, deşi specialiştii nu cunosc încă de ce apare acest fonomen. Serul fiziologic scurs din implant se absoarbe rapid în organism, la fel şi soluţia salină conţinută de respectivele proteze.

În aceste cazuri, se recomandă o nouă intervenţie chirurgicală pentru scoaterea implantului. În cazul protezelor cu gel siliconic, şocurile mecanice pot produce spargerea. O senzaţie de arsură poate însoţi ruptura, iar aspectul sânului se poate schimba. Analize precum mamografia şi ecografia mamară pot confirma ruptura implantului.

În astfel de situaţii, gelul siliconic scurs din implant rămâne,  în general, în „buzunarul" în care a fost introdusă proteza. „Implantul mamar de calitate se sparge foarte greu, la o agresiune a zonei cu un obiect contondent sau cu unul penetrant. Foarte rar spargerea se poate produce spontan, dar, în niciunul dintre cazuri, sănătatea nu este pusă în pericol", explică medicul primar estetician Dana Jianu. Potrivit specialistului, când au loc accidente, se intervine chirurgical, se scoate implantul şi se introduce altul nou.
Pot migra şi se pot răsturna

În cazul persoanelor care fac multă mişcare sau sport de performanţă, implanturile mamare pot migra din cauza mişcării braţelor. „Implanturile anatomice în formă de lacrimă se pot răsturna, schimbând forma sânului, de aceea sunt mai sigure implanturile rotunde", precizează medicul estetician Marek Vâlcu de la Clinica de medicină estetică Silhouette. Şi în aceste cazuri, în care implanturile îşi schimbă poziţia, soluţia este una chirurgicală. Implanturile sunt scoase de către specialist şi sunt repoziţionate în mod corect.

Intoleranţa dă contractură capsulară

În jurul implanturilor mamare se formează un tip special de ţesut, numit ţesut cicatricial, care ia forma unei capsule ce înconjoară protezele. În cazul în care implantul nu este bine tolerat de organism sau se formează depunderi de calciu, respectiva capsulă se strânge şi începe să forţeze implantul. Fenomenul se numeşte contractură capsulară, iar femeile resimt durere la nivel local şi pot observa schimbări de formă şi de duritate a sânilor. Dacă simptomele sunt severe, medicii recomandă scoaterea respectivelor implanturi.

Creşte riscul unui tip rar de cancer

O formă rară de cancer, numită limfom anaplastic al celulelor mari (ALCL), din categoria limfoamelor non-Hodgkin, ar putea fi declanşată de implanturile cu silicon, avertizează specialiştii americani. Literatura de specialitate înregistrează, în America, 34 de cazuri de cancer ALCL la femeile care au făcut implant mamar între 1997 şi 2010. Această formă de cancer a fost diagnosticată atât în cazul femeilor care purtau proteze cu gel siliconic, cât şi în cazul celor cu soluţie salină.

Mamografiile, mai puţin concludente

Implanturile pot împiedica depistarea cancerului de sân la mamografie, fiindcă proteza poate ascunde anumite părţi de ţesut mai dur. Faptul că sânul este presat în timpul investigaţiei poate pune o presiune importantă asupra implantului, de aceea medicul imagist trebuie avertizat cu privire la existenţa protezelor. În acest fel, specialistul va putea folosi tehnici speciale pentru a minimaliza riscul spargerii implanturilor.

Citiţi sâmbătă în „Adevărul Sănătate"

- Dosar: Tu eşti pregătit pentru costumul de baie?
- Ce soluţii nechirurgicale de remodelare corporală există
- Reguli de dietă, exerciţii şi produse de îngrijire anticelulită
- Reportaj: Parkinson, boala care înseamnă luptă continuă cu propriile limite
- Soluţii inovatoare în tratamentul cancerului la copii
- 5 semne că nu te hidratezi suficient
- Dermatoscopia arată starea aluniţelor
- Ciupercile japoneze, miracole vegetale
- Leacuri care normalizează nivelul glicemiei

INFO
Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite