Ce riscuri implică infecţia cu E. coli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tulpinile patogene ale bacteriei se transmit prin contactul cu persoane bolnave sau prin atingerea obiectelor contaminate. Specialiştii spun că vârstnicii şi copiii sub 2 ani sunt mai susceptibili de a dezvolta infecţii severe cu E. coli, monitorizarea medicală fiind obligatorie pe toată durata bolii.

Se găseşte în mod obişnuit în tubul digestiv al oamenilor şi al animalelor. Însă anumite tipuri de bacterii E. coli, cum ar fi 0157:H7 (cea mai comună tulpină), pot cauza infecţii severe, ce se manifestă prin greaţă, dureri abdominale puternice, diaree (uneori cu sânge), slăbiciune şi febră.

„E.coli este o bacterie ce face parte din flora normală a intestinului. Se cunosc mai multe serotipuri, dar numai unele dintre acestea au caractere de patogenitate (factori de virulenţă), producând îmbolnăviri cum ar fi boli diareice, infecţii urinare, infecţii respiratorii (pneumonie), septicemie sau meningită", spune medicul primar epidemiolog Rodica Şerban de la Clinica Medlife din Bucureşti. Există situaţii când o persoană este infectată cu bacteria E. coli, dar nu prezintă simptome. Astfel, aceasta o poate transmite fără să fie conştientă de acest lucru. „Sursa de infecţie cu E. coli o reprezintă omul (bolnav sau purtător sănătos), dar şi animalele, mai ales bovinele. În plus, mamele purtătoare de E. coli patogen pot infecta sugarii în primele zile de viaţă. Transmiterea se face prin atingerea mâinilor sau a obiectelor contaminate", explică medicul Rodica Şerban.

Bacteria E. coli poate fi contractată şi prin consumul de carne insuficient gătită, de mezeluri, de lapte, brânzeturi sau de fructe şi de legume proaspete. De asemenea, unele tipuri de E. coli se pot lua dacă bem apă contaminată sau dacă ne scăldăm în piscine ori în lacuri cu apă contaminată. Şi animalele domestice pot fi purtătoare ale acestei bacterii.

Periculoasă pentru copii şi pentru vârstnici

Simptomele infecţiei cu E. Coli apar de obicei la două-cinci zile după expunere şi durează aproximativ opt zile, fără să ducă la alte complicaţii. Totuşi, potrivit medicului Rodica Şerban, deşi infecţiile cu E.coli pot apărea la toate categoriile de vârstă, copiii sub doi ani şi vârstnicii sunt cei mai susceptibili să dezvolte infecţii severe, cu diaree hemoragică şi cu febră mare, ce uneori pot fi fatale. Astfel, la circa două săptămâni de la apariţia diareei, pe fondul unui sistem imunitar slăbit sau insuficient dezvoltat, pot apărea probleme hematologice grave sau afectarea renală.

Trebuie evitată deshidratarea

În momentul în care au apărut primele simptome, este indicat să se consulte medicul cât mai curând posibil. În general, diagnosticul se stabileşte în urma examentului clinic şi al coproculturii, pentru a determina tipul de bacterie E. coli cu care persoana respectivă este infectată. În cazul adulţilor, infecţia poate trece de la sine, fără tratament medicamentos. Totuşi, în cazul copiiilor şi al vârstnicilor se impune monitorizarea atentă a evoluţiei bolii, pentru a preveni apariţia complicaţiilor. Astfel, terapia vizează în general deshidratarea cauzată de diaree, posibilele probleme hematologice cum ar fi anemia sau insuficienţa renală. Potrivit specialiştilor, antibioticele nu sunt întotdeauna indicate. De asemenea, antidiareicele nu sunt recomandate pentru a trata infecţia cu E. coli.

Respectaţi regulile de igienă!

Pentru a evita infectarea cu E. coli, se recomandă o igienă riguroasă a mâinilor şi a alimentelor. Astfel, fructele şi legumele trebuie spălate minuţios înainte de a fi consumate sau gătite. De asemenea, nu este indicat să se consume carne (mai ales cea de vită) insuficient preparată, sucuri ori lapte nepasteurizate. „Pentru a preveni îmbolnăvirile, se impune şi controlul periodic al personalului din unităţile de îngrijire a copiilor şi, mai ales, a celui din maternităţi", concluzionează medicul Rodica Şerban.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite