Ce riscăm prin întreruperea tratamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

80% din bolnavi uită sau sar intenţionat peste cel puţin o doză de medicament. Omiterea uneia sau mai multor pastile poate duce la complicaţii serioase, în funcţie de gravitatea afecţiunii, spun specialiştii.

Bolnavii care omit chiar şi numai o doză de medicament se expun, în primul rând, riscului de a nu mai beneficia de eficienţa maximă a tratamentului. De fapt, atunci când sărim peste o doză, concentraţia medicamentului în sânge scade, ceea ce poate determina reapariţia simptomelor sau, în cazul infecţiilor, proliferarea agenţilor patogeni.

Deşi toate tratamentele ar trebui urmate cu stricteţe respectând recomandările medicului, în cazul unora, omiterea unei doze nu creează probleme serioase. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, tratamentul poate deveni ineficient, cum este situaţia administrării de contraceptive orale. Mai exact, dacă o singură pastilă nu este luată la ora corespunzătoare, riscul unei sarcini nedorite creşte.

Pot apărea situaţii de criză

În cazul anumitor boli, respectarea tratamentului înseamnă evitarea unor probleme serioase, care pot pune în pericol viaţa bolnavului. Este cazul diabetului zaharat, epilepsiei şi al problemelor cu tensiunea arterială şi cu coagularea sângelui. Persoanele cu diabet, mai ales cu forma insulinodependentă, care omit administrarea tratamentului chiar şi pentru o perioadă scurtă, riscă variaţii periculoase ale glicemiei. În cazul epilepsiei, administrarea discontinuă a tratamentului favorizează apariţia crizelor, iar cei care se află sub tratament cu anticoagulante şi ratează una sau mai multe doze de medicament riscă formarea unor cheaguri cu potenţial letal.

Microbii capătă rezistenţă

Şi în infecţii este foarte importantă respectarea numărului de doze recomandate şi administrarea medicaţiei la anumite ore. În cazul infecţiilor bacteriene, cum sunt otitele, sinuzitele, laringitele etc., sunt indicate antibioticele, care se iau de obicei între una şi patru reprize pe zi. În mod ideal, dozele de antibiotic pentru o zi se împart pe intervale egale de timp şi se iau la aceleaşi ore în fiecare zi, pentru a menţine un nivel constant de medicament în sânge. „Dacă nu se respectă o schemă de administrare a antibioticelor, iar bolnavul ia câte o pastilă din trei în trei zile, el riscă să dezvolte bacterii rezistente la antibioticul respectiv. Odată instalată această rezistenţă, tratarea infecţiei devine mai complexă", explică profesorul doctor Emanoil Ceauşu, medic primar boli infecţioase în cadrul Centrului de Diagnostic şi Tratament „Victor Babeş".

În cazul infecţiilor mai grave, cu virusuri, cum sunt, de exemplu, hepatitele B şi C, există posibilitatea ca, din cauza faptului că tratamentul este greu de suportat de organism, să apară probleme de genul anemiei sau reducerii periculoase a unor componente sanguine. De aceea, se impune întreruperea tratamentului şi, prin urmare, eficienţa sa scade, existând riscul ca infecţia să nu fie combătută eficient.

„În aceste situaţii, foarte importantă este administrarea unor medicamente adjuvante, care previn complicaţiile şi permit administrarea constantă a antiviralelor pe durata recomandată şi la dozele indicate", menţionează medicul primar boli infecţioase Adriana Moţoc de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş".

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite